Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Τριήμερο πένθος στην Κολομβία για τον Γκάμπο



Πηγή: Telesur

Πέθανε την Πέμπτη στην Πόλη του Μεξικού ο νομπελίστας κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, σε ηλικία 87 ετών. Η ακριβής αιτία θανάτου δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί, αλλά η υγεία του διάσημου συγγραφέα και δημοσιογράφου ήταν εύθραυστη μετά την πρόσφατη 9ήμερη νοσηλεία του σε πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς του, η σωρός του θα αποτεφρωθεί σε ιδιωτική τελετή την Παρασκευή. Τη Δευτέρα, στις 4μ.μ. τοπική ώρα, θα λάβει χώρα εκδήλωση προς τιμήν του στο Μέγαρο Καλών Τεχνών της Πόλης του Μεξικού. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Εθνικού Συμβουλίου Πολιτισμού και Τεχνών (Conaculta), ο Γκάμπο αξίζει εθνικό φόρο τιμής, γιατί αν και δεν γεννήθηκε στο Μεξικό, έζησε εκεί επί πολλές δεκαετίες και ήταν απόλυτα ταυτισμένος με την μεξικανική κουλτούρα και ζωή. 


Στην πατρίδα του την Κολομβία, ο πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος κήρυξε 3ήμερο πένθος, λέγοντας ότι "Η κολομβία οφείλει τόσα στον Γκάμπο" και "με τα έργα του ο Γκαρσία Μάρκες απέτρεψε η Λατινική Αμερική να πέσει σε άλλα εκατό χρόνια μοναξιάς".  

Μεταξύ των πρώτων που έστειλε θερμά συλληπητήρια για τον θάνατο του Γκάμπο ήταν ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο. Ο Μαδούρο χαρακτήρισε τον εκλιπόντα πιστό ιδεαλιστή επαναστάτη, συνεχιστή του αξιοπρεπούς αγώνα του Σιμόν Μπολίβαρ και του Χοσέ Μαρτί, και πρόσθεσε ότι τα έργα του άφησαν ανεξίτηλο πνευματικό ίχνος στη νέα εποχή της Αμερικής και της Καραϊβικής.

Στην Κούβα, το Δίκτυο Διανοουμένων και Καλλιτεχνών σε Υπεράσπιση της Ανθρωπότητας, έβγαλε ανακοίνωση όπου αναφέρει ότι Γκάμπο ήταν συνιδρυτής του Δικτύου, πάντα στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης της Κούβας και κάθε αδικημένου λαού, και προσωπικός φίλος του Φιντέλ. Παραθέτει ακόμα μια γνωστή φράση του Χοσέ Μαρτί: "Ο θάνατος δεν είναι αλήθεια όταν έχει ολοκληρωθεί καλά με το έργο της ζωής".