Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Αύξηση της μη κρατικής απασχόλησης στην Κούβα

Πηγή: Prensa Latina

Αύξηση κατά 9% καταγράφηκε στην απασχόληση στον μη κρατικό τομέα τους τελευταίους μήνες, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κούβας (MTSS). Συγκεκριμένα, με το κλείσιμο του Ιουλίου καταγράφηκαν 436.342 εργαζόμενοι σε αυτή την κατηγορία. Σύμφωνα με την εφημερίδα Juventud Rebelde, η αύξηση αυτή σε σχέση με την προηγούμενη καταμέτρηση το Νοέμβριο του 2012 είναι σημαντική, με δεδομένο ότι υπερκαλύπτει κάποιες απώλειες θέσεων στον μη κρατικό τομέα.

Η πλειοψηφία των εργαζόμενων στον ανωτέρω τομέα συγκεντρώνεται στις επαρχίες της Αβάνας, του Ματάνσας, της Βίγια Κλάρα, του Καμαγκουέι, του Ολγκίν και του Σαντιάγο ντε Κούβα. Σύμφωνα με το υπουργείο οι δραστηριότητες που έχουν συμβάλει περισσότερο στην εξάπλωση της μη κρατικής εργασίας είναι η παραγωγή και πώληση τροφίμων (13%), οι μεταφορές εμπορευμάτων και επιβατών (10%) και η μίσθωση κατοικιών (6%).

Σύμφωνα με άλλα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου, από το σύνολο των αυτοαπασχολούμενων κουβανών, το 68% δεν έχει άλλη εργασιακή σχέση, το 18% εργάζονται επίσης στον κρατικό τομέα και το 14% είναι συνταξιούχοι. Επίσης 278.500 είναι εγγεγραμμένοι στο ειδικό καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης.

Η κουβανική κυβέρνηση ενθαρρύνει τη δημιουργία θέσεων εργασίας στον μη κρατικό τομέα (κυρίως αυτοαπασχολούμενων, σε συνεταιρισμούς και μικτές επιχειρήσεις), με σκοπό τη σταδιακή αντικατάσταση μη παραγωγικών θέσεων στον δημόσιο τομέα, σύμφωνα με το οικονομικό πρόγραμμα που εγκρίθηκε στο 6ο Συνέδριο του ΚΚ τον Απρίλη του 2011.