Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Ο Α. Μπορόν τονίζει τη σημασία των δημοτικών εκλογών στη Βενεζουέλα

Πηγή: Prensa Latina

Οι δημοτικές εκλογές της 8ης Δεκέμβρη στη Βενεζουέλα ξεπερνούν τα σύνορα της χώρας, σύμφωνα με τον γνωστό πολιτειολόγο και κοινωνιολόγο Ατίλιο Μπορόν, πρόσφατα τιμημένο με το βραβείο Λιμπερταδόρ Κριτικής Σκέψης.

Σύμφωνα με τον αργεντίνο διανοούμενο, στην προσεχή εκλογική αναμέτρηση παίζονται πολλά περισσότερα από τα δημοτικά αξιώματα: "Αυτή η εκλογή πάει πολύ πιο μακριά... διακυβεύεται η βιωσιμότητα αυτού του σχεδίου που ο (εκλιπών) πρόεδρος Ούγκο Τσάβες προώθησε στη Λατινική Αμερική. Ένωση, ενότητα και ολοκλήρωση", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Με αυτό το δεδομένο, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να σχεδιαστεί μια άψογη προεκλογική εκστρατεία από τις επαναστατικές δυνάμεις με σκοπό να εξασφαλιστεί μια πειστική νίκη εν μέσω αυτής της αποφασιστικής μάχης ανάμεσα στη λατινοαμερικάνικη δεξιά και στην υπεράσπιση των διαδικασιών μετασχηματισμού που προωθεί ο σοσιαλισμός στην περιοχή.

Ο Μπορόν είπε ακόμα ότι πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να αποτραπεί η ενίσχυση της δεξιάς, προειδοποιώντας για αποσταθεροποιητικά σχέδια της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας γύρω από τις εκλογές της 8ης Δεκέμβρη, ως μέρος μιας στρατηγικής που κατά τη γνώμη του αποσκοπεί στην διενέργεια δημοψηφίσματος ανάκλησης της κυβέρνησης αργότερα.

Τόνισε τη σημασία ενός επαναστατικού θριάμβου σε αυτές τις εκλογές, που θα χρησιμεύσει ως τείχος συγκράτησης μιας "δεξιάς στην υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών με την ελπίδα να καρπωθεί τα ψίχουλα μιας λεηλασίας της περιοχής".

Ο Μπορόν είπε ακόμα στην κρατική τηλεόραση της Βενεζουέλας (VTV) ότι παρά την βορειοαμερικανική βοήθεια στη διεθνή δεξιά, "κάτι τέτοιο δεν έχει τις προϋποθέσεις να υλοποιηθεί απέναντι στην παλίρροια των κοινωνικών κινημάτων των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό τον καιρό στη Λατινική Αμερική.