Πηγή: Telesur
Τουλάχιστο 50 τραυματίες και 85 συλληφθέντες έχουν καταγραφεί κατά τη διάρκεια της τρίτης συνεχόμενης μέρας Εθνικής Αγροτικής Απεργίας (Paro Nacional Agrario) στην Κολομβία, στην οποία συμμετέχουν διάφοροι επαγγελματικοί κλάδοι με βασικό αίτημα την άρση των νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών της κυβέρνησης Σάντος και των Συμφώνων Ελεύθερου Εμπορίου.
Σύμφωνα με την ανταπόκριση του Telesur, έχει κλείσει από τα μπλόκα των αγροτών η κύρια οδική αρτηρία που συνδέει την πρωτεύουσα Μπογκοτά με τα κεντρικά διαμερίσματα Μπογιακά και Κουντιναμάρκα, καθώς και 30 ακόμα οδικοί άξονες. Επίσης, στα διαμερίσματα Μέτα και Βάγιε ντελ Κάουκα, τουλάχιστο 5.000 αγρότες έχουν κινητοποιηθεί και αντιμετωπίζουν δυναμική καταστολή από την ειδική κινητή μονάδα κατά των ταραχών ESMAD (αντίστοιχη των ΜΑΤ).
Την Τρίτη εκπρόσωποι των απεργών κατήγγειλαν την στρατηγική της κυβέρνησης Σάντος να χρησιμοποιεί διάφορα σώματα ασφαλείας για να αποτρέπει μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Καθώς περνούν οι μέρες, αυξάνονται οι επαγγελματικοί κλάδοι που συμμετέχουν στην απεργία και ενώνουν τις φωνές τους για να "καταγγείλουν τις αντεργατικές και αντιλαϊκές πολιτικές που περιορίζουν δικαιώματα, ιδιωτικοποιούν δημόσιους φορείς και παραδίδουν φυσικούς πόρους στις πολυεθνικές".
Το προηγούμενο Σάββατο, ο πρόεδρος Σάντος είχε τονίσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα δρούσαν "αποφασιστικά" εναντίον όσων κλείνουν δρόμους κατά τη διάρκεια της αγροτικής απεργίας. Προειδοποίησε ακόμα ότι θα δικαστούν όσοι πρωτοστατήσουν σε μπλόκα και άλλες παραβάσεις.
Η σειρά των κινητοποιήσεων ξεκίνησε τη Δευτέρα με την παύση των δραστηριοτήτων των παραγωγών καφέ, κακάο, ρυζιού, πατάτας, καθώς και αρτοποιών, κτηνοτρόφων, εργαζομένων στην υγεία, φορτοεκφορτωτών, οδηγών φορτηγών και εργατών στα ορυχεία. Παράλληλα με την παράλυση των εργασιών, ξεκίνησαν ειρηνικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων με σκοπό τη διεκδίκηση διαφόρων αιτημάτων.
Την αλληλεγγύη τους προς την γενική απεργία εκδήλωσαν τη Δευτέρα οι Ένοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός (FARC-EP), και ζήτησαν από την κυβέρνηση του Χουάν Μανουέλ Σάντος να μην ποινικοποιήσει τις διαμαρτυρίες.
Τέτοιου τύπου κοινωνικές εκρήξεις δείχνουν τη μεγάλη κοινωνική κρίση που περνάει η Κολομβία και τις δυναμικές κατασταλτικές πολιτικές της κυβέρνησης Σάντος, που αντί να καθήσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στιγματίζει τους διαδηλωτές συνδέοντάς τους με ένοπλες ομάδες.