Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Κούβα: Η καλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής για τη μητρότητα

Πηγή: Cubadebate

Η Κούβα είναι η καλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής και η 33η στον κόσμο για τη μητρότητα, σύμφωνα με την μη κυβερνητική οργάνωση Save the Children, που προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών.

Η ΜΚΟ με έδρα το Λονδίνο λαμβάνει υπόψη στην κατάρτιση της σχετικής λίστας παράγοντες όπως η ευζωία, η υγεία, η εκπαίδευση και η οικονομική κατάστατη των μητέρων, καθώς και τους δείκτες μητρικής και βρεφικής θνησιμότητας.


Επικεφαλής στη λίστα, ανάμεσα σε 176 χώρες, εμφανίζεται η Φινλανδία, ενώ τις 10 τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Όσον αφορά τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, μετά την Κούβα (33η θέση) έπονται η Αργεντινή (36η), η Κόστα Ρίκα (41η), το Μεξικό (49ο) και η Χιλή (51η). Οι ΗΠΑ βρίσκονται στη θέση 30, γιατί αν και αναπτυγμένη χώρα έχουν σχετική υψηλό δείκτη μητρικής θνησιμότητας.

Σύμφωνα με το διευθυντή της οργάνωσης Save the Children για τη Λατινική Αμερική, Μπέατ Ρορ, στην περιοχή της Λατινικής Αμερικής υπάρχουν τεράστιες ανισότητες, και διαπιστώνεται ότι όταν οι γυναίκες έχουν εκπαίδευση, πολιτική αντιπροσώπευση, μητρική και βρεφική φροντίδα ποιότητας, αυτές και τα παιδιά τους έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν και να ευημερήσουν, καθώς και η κοινωνία στην οποία ζουν.

Εκτιμάται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο περισσότερα από ένα εκατομμύριο νεογέννητα αν τους προσφερόταν πρόσβαση σε προϊόντα όπως ενέσεις κορτιζονούχων για γυναίκες με πρόορους τοκετούς, με σκοπό να αποτραπούν οι θάνατοι νεογέννητων με αναπνευστικά προβλήματα, συσκευές ανάνηψης για νεογνά που δεν αναπνέουν, καθαρισμός του ομφάλιου λώρου για την αποφυγή μολύνσεων και ενέσιμα αντιβιωτικά.