Τρίτη 7 Μαΐου 2013

7η Σύνοδος Petrocaribe στο Καράκας, με νέα μέλη Ονδούρα και τη Γουατεμάλα

Πηγή: Telesur

Την Κυριακή 5 Μαΐου έγινε στο Καράκας της Βενεζουέλας η 7η Σύνοδος της Petrocaribe, του διακρατικού οργανισμού πετρελαίου που ίδρυσε ο Ούγκο Τσάβες το 2005 και περιλαμβάνει 18 χώρες της Καραϊβικής, μετά την πρόσφατη ένταξη της Ονδούρας και της Γουατεμάλας.

Ο αμφιτρίωνας της συνόδου Ν. Μαδούρο ανακοίνωσε, εκτός από την ένταξη των νέων μελών, τη δημιουργία οικονομικής ζώνης του μηχανισμού ενεργειακής ολοκλήρωσης, καθώς και το νέο σχέδιο εναέριας σύνδεσης μεταξύ των κρατών μελών.


Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας σχολιάσε ότι η πρωτοβουλία του Ούγκο Τσάβες έβαλε τέλος στην εποχή της "πετρελαϊκής αποικιοκρατίας" που είχε επιβληθεί στο προηγούμενο καθεστώς της 4ης Δημοκρατίας, αναφερόμενος στην ειδική συμφωνία να γίνεται έκπτωση τεσσάρων δολαρίων κάτω από την τιμή αγοράς ανά βαρέλι που γινόταν στις ΗΠΑ. Ο Τσάβες κατήργησε αυτή τη συμφωνία και σαν αντίβαρο ίδρυσε τον οργανισμό Petrocaribe για να προωθήσει την κυριαρχία της Βενεζουέλας πάνω στους ενεργειακούς της πόρους και την καλύτερη συνεργασία με τους λαούς της Καραϊβικής, μέσα από προνομιακούς όρους αγοράς πετρελαίου από τη Βενεζουέλα.
Η Petrocaribe ιδρύθηκε στις 29 Ιουνίου 2005 με αρχικά 14 μέλη, τα οποία σήμερα έχουν φτάσει τα 19. Εκτός από τη Βενεζουέλα ο οργανισμός περιλαμβάνει τα νησιά Αντίγουα και Μπαρμπούδα, τις Μπαχάμες, τη Μπελίζ, την Κούβα, τη Ντομίνικα, τη Γκρανάδα, τη Γουατεμάλα, τη Γουιάνα, την Αϊτή, την Ονδούρα, τη Τζαμάικα, τη Νικαράγουα, τη Δομινικανή Δημοκρατία, τα νησιά Σαιν Κιτς και Νέβις, τα Σαν Βισέντε και Γρεναδίνες, τη Σάντα Λουσία και το Σουρινάμ.

Η ίδρυση του οργανισμού ήταν η απάντηση της κυβέρνησης Τσάβες στην παγκόσμια κρίση που επηρέασε τις οικονομίες της ΛΑτινικής Αμερικής, μέσω κυρίως της αύξησης στις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων.

Η σύνοδος συνέπεσε με την επέτειο δύο μηνών από το θάνατο του Ούγκο Τσάβες στις 5 Μαρτίου, στον οποίο αποδόθηκαν ειδικές τιμές στην τελευταία του κατοικία στον Φυλάκιο του Βουνού.