Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

N. Μαδούρο: “Δεν μας ενδιαφέρει η αναγνώριση των ΗΠΑ”

Πηγές: Cubadebate , Radio Habana

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Βενεζουέλας Nicolás Maduro δήλωσε το απόγευμα σε συνέντευξη τύπου στο προεδρικό μέγαρο Miraflores  ότι δεν  τον  ενδιαφέρει αν οι ΗΠΑ αναγνωρίσουν την οριακή του νίκη στις προεδρικές εκλογές της περασμένης Κυριακής.

«Δεν αναγνωρίζουν τίποτα. Εμείς έχουμε αποφασίσει να είμαστε ελεύθεροι και θα είμαστε ελεύθεροι και ανεξάρτητοι, με εσάς ή χωρίς εσάς», δήλωσε ο Maduro απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ John Kerry ο οποίος έθεσε ως όρο για την αναγνώριση του, την ολοκλήρωση της επανακαταμέτρησης των ψήφων όπως ζήτησε η αντιπολίτευση και χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις του βορειοαμερικάνου ΥπΕξ  «πρόστυχη» παρέμβαση των ΗΠΑ στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας του.
(Con información de AFP)

Ο Maduro  εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Κίνημα των Αδέσμευτων Χωρών και στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών (ΟΕΑ)* για την υποστήριξη  στην εκλογική του νίκη και μέσω του λογαριασμού του στο Twitter έστειλε μήνυμα ευγνωμοσύνης «για την αναγνώριση και τις ευχές» που έλαβε στα πλαίσια του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών.

Ταυτόχρονα οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που συμμετέχουν στον ΟΑΚ κατά την διάρκεια της τακτικής συνόδου του οργανισμού αναγνώρισαν και υποστήριξαν την εκλογή του Nicolás Maduro  ως ηγέτη της Βενεζουέλας για την περίοδο 2013-2019 στην οποία ο γενικός γραμματέας του ΟΑΚ José Miguel Insulza αναγνωρίζοντας την εκλογική του νίκη  δήλωσε «του ευχόμαστε  την καλύτερη διακυβέρνηση ως εκλεγμένος Πρόεδρος».

Τέλος, περισσότερες από 30 χώρες έχουν  ήδη αναγνωρίσει και συγχαρεί για τη νίκη του τον Nicolas Maduro στη Βενεζουέλα, όπως η Αργεντινή, ο Ισημερινός, η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα, η Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ, η Κόστα Ρίκα, η Βραζιλία, ο Παναμάς, η Χιλή, η Κολομβία, η Ουρουγουάη, το Περού, η Γουατεμάλα, η Αϊτή, η Παλαιστίνη, η Ρωσία και η Κίνα.
(RHC-TeleSur)

*  Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενώσεις ALBA, UNASUR, MERCOSUR, CELAC είχαν ήδη αναγνωρίσει την εκλογή του Maduro.