Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Οι κυβερνήτες των επαρχιών στην Αργεντινή καταγγέλλουν την οικονομική πολιτική του Μάκρι

Πηγή: Telesurtv.net

Τουλάχιστον 19 κυβερνήτες στην Αργεντινή ανακοίνωσαν την προηγούμενη Πέμπτη ότι θα προσφύγουν στη δικαιοσύνη για να ακυρώσουν τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε ο Μαουρίσιο Μάκρι, εξαιτίας των δημοσιονομικών επιπτώσεων που επιφέρουν στις κυβερνήσεις τους.

Οι κυβερνήτες υπέγραψαν την Τετάρτη έγγραφο, στο οποίο δηλώνουν ότι οι διατάξεις της εθνικής κυβέρνησης ήταν μια "αυθαίρετη και επιβλαβής ενέργεια" για τα ταμεία των επαρχιών. (*)

Σύμφωνα με το κείμενο που υπέγραψαν οι πολιτικοί ηγέτες, αν εφαρμοστούν τα οικονομικά μέτρα, οι επαρχιακές κυβερνήσεις δεν θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τρέχουσες δαπάνες, καθώς και μισθολογικές υποχρεώσεις, παροχή βασικών υπηρεσιών και διατήρηση της κοινωνικής ειρήνης.

Το έγγραφο, που εκδόθηκε μετά από συνάντηση στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Φορολογίας (CFI) στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, υποστηρίζει ότι οι αποφάσεις που έλαβε ο Μάκρι για οικονομικά ζητήματα έγιναν με τρόπο "μη συναινετικό και μονομερή".


"Δεν μπορούμε να αναλάβουμε την ευθύνη για τις κακές οικονομικές αποφάσεις του Μαουρίσιο Μάκρι", δήλωσε η Ροσάδα Μπερτόνε, κυβερνήτρια της επαρχίας της Γης του Πυρός στην Αργεντινή Παταγονία, η οποία ανακοίνωσε ότι οι κυβερνήτες της αντιπολίτευσης της χώρας θα πάνε στη δικαιοσύνη από την επόμενη Δευτέρα, καταδικάζοντας τις οικονομικές πολιτικές του Μάκρι.

Η Μπερτόνε ανέφερε ότι οι αποφάσεις της κεντρικής κυβέρνησης συνεπάγονται πρόσθετη δαπάνη ύψους 1.615.038 δολαρίων για την επαρχία της.

Οι κυβερνήτες ζήτησαν από τον Πρόεδρο Μάκρι να αποσύρει τα μέτρα που συνδέονται με το πάγωμα των καυσίμων, την κατάργηση του ΦΠΑ για προϊόντα από το βασικό καλάθι και τη μείωση του φόρου στα κέρδη, μεταξύ άλλων.

Μετά την ήττα στις προκριματικές εκλογές (PASO) στις 11 Αυγούστου, ο Μαουρίσιο Μάκρι ανακοίνωσε μια σειρά οικονομικών πολιτικών με στόχο τη μείωση του αντίκτυπου της ανόδου του δολαρίου, η οποία αποτυπώνεται άμεσα στον πληθωρισμό, προκαλώντας μεγάλες αυξήσεις στα αγαθά και τις υπηρεσίες.




(*) Η Αργεντινή είναι ομοσπονδιακό κράτος αποτελούμενο από 23 επαρχίες, καθεμία από τις οποίες έχει κυβερνήτη και τοπική κυβέρνηση.