Τρίτη 13 Αυγούστου 2019

Μεγάλη νίκη των Φερνάντες στις προκριματικές εκλογές στην Αργεντινή


Μεγάλη νίκη των Αλμπέρτο Φερνάντες και Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρσνερ στις προκριματικές εκλογές (PASO) που έγιναν την Κυριακή στην Αργεντινή, επί του νυν προέδρου Μαουρίσιο Μάκρι.

Ο συνδυασμός Frente de Todos (Μέτωπο Όλων) των Φερνάντες έλαβε 49,2%, έναντι 33,1% του Juntos por el Cambio (Όλοι για την Αλλαγή) του Μάκρι. Πιο πίσω με 8,5% ο συνδυασμός Consenso Federal (Ομοσπονδιακή Συναίνεση) με επικεφαλής των πρώην υπουργό οικονομικών Ρομπέρτο Λαβάνια και το Μέτωπο της Αριστεράς και των Εργατών με 3%.

Οι προκριματικές εκλογές έχουν σκοπό την ανάδειξη των τελικών υποψηφίων για την προεδρία, τις τοπικές κυβερνήσεις, και τις θέσεις στο κοινοβούλιο και τη γερουσία. Καθώς όμως για το αξίωμα του προέδρου και του αντιπροέδρου οι υποψηφιότητες είχαν οριστικοποιηθεί από τα κόμματα, αυτές οι εκλογές είχαν περισσότερο χαρακτήρα επίσημης δημοσκόπησης εν όψει της 27ης Οκτώβρη. Η τελική διαφορά των 16 μονάδων διέψευσε τις περισσότερες δημοσκοπήσεις που έδιναν οριακή νίκη των Φερνάντες.

Σημειωτέον ότι με βάση τον εκλογικό νόμο που ισχύει από το 2009, πρόεδρος μπορεί να ανακηρυχθεί από τον πρώτο γύρο υποψήφιος που έχει λάβει τουλάχιστο 45%, ή 40% με διαφορά άνω των 10 ποσοστιαίων μονάδων από τον δεύτερο. Σε κάθε άλλη περίπτωση διεξάγεται δεύτερος γύρος μεταξύ των δύο επικρατέστερων.

Οι εκλογές της 11ης Αυγούστου έλαβαν χώρα σε τεταμένο οικονομικό και κοινωνικό κλίμα, με πληθωρισμό περίπου 56% (τον μεγαλύτερο μετά το τέλος της περιόδου Αλφονσίν), ανεργία 10%, αρνητική μεταβολή του ΑΕΠ τα 3 από τα 4 προηγούμενα χρόνια και μετά τη σύναψη νέου δανείου 57 εκ. δολαρίων από το ΔΝΤ την προηγούμενη χρονιά.

Σε συνέντευξη τύπου μετά την ανακοίνωση του τελικού αποτελέσματος ο πρόεδρος Μάκρι δήλωσε ότι "ο κιρσνερισμός έχει χάσει την αξιοπιστία του" και "πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του", φτάνοντας να κατηγορήσει την αντιπολίτευση για την άνοδο του δολαρίου έναντι του πέσο τη Δευτέρα. Πρόσθεσε επίσης ότι πιστεύει σε ανατροπή στις εκλογές του Οκτώβρη και δεν προτίθεται να κάνει αλλαγές στη σύνθεση της κυβέρνησης.

Συγχαρητήρια για τη νίκη των Φερνάντες έστειλαν πολλοί ξένοι ηγέτες. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα θερμά μηνύματα του πρώην προέδρου της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα και του Εκουαδόρ, Ραφαέλ Κορέα.

Ο Κορέα θύμισε μια απάντηση του πρώην προέδρου της Ουρουγουάης Χοσέ Μουχίκα, όταν τον ρώτησαν αν τον απασχολεί η επιστροφή της δεξιάς στη Λατινική Αμερική: "Η επιστροφή είναι προσωρινή. Ο κόσμος δεν θα ξεχάσει τι του έδωσε η αριστερά και τελικά θα θυμηθεί τι του πήρε η δεξιά".


Σημείωση: Ο Αλμπέρτο Φερνάντες ήταν υπουργός της κυβέρνησης του Νέστορ Κίρσνερ. Δεν έχει συγγένεια με την Κριστίνα Φερνάντες.