Παρασκευή 23 Αυγούστου 2019

Η Βενεζουέλα προσφέρει βοήθεια για την άμβλυνση των δασικών πυρκαγιών στον Αμαζόνιο


Η κυβέρνηση της Mπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τις γιγαντιαίες και φοβερές πυρκαγιές που καταστρέφουν την περιοχή του Αμαζονίου στην επικράτεια αρκετών χωρών της Νότιας Αμερικής, με πολύ σοβαρές επιπτώσεις στον πληθυσμό, στα οικοσυστήματα και στη βιολογική ποικιλομορφία της περιοχής, τον φυτικό πνεύμονα του πλανήτη γη.

Οι εκθέσεις διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων καταγγέλλουν ότι μόνο στη Βραζιλία οι δασικές πυρκαγιές στον Αμαζόνιο έχουν αυξηθεί κατά 80% σε σύγκριση με το 2018, ενώ οι περιβαλλοντικές ομάδες άμυνας αποδίδουν αυτή την αύξηση σε μια επιθετική πολιτική αποψίλωσης από τα συμφέροντα που σχετίζονται με την αγροβιομηχανία και άλλες καταστροφικές πρακτικές που προκαλούν σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η Μπολιβαριανή κυβέρνηση της Βενεζουέλας εκφράζει την αλληλεγγύη της στις κοινότητες των αυτόχθονων και των αγροτών στη Βραζιλία, τη Βολιβία, την Παραγουάη, τον Ισημερινό και το Περού, και ζητά την ευαισθητοποίηση των οικονομικών και θεσμικών φορέων της Λεκάνης του Αμαζονίου. Η Βενεζουέλα ανέκαθεν υποστήριζε τα δικαιώματα των κοινοτήτων στη γη, προωθώντας την οικονομική και οικολογική αειφόρο ανάπτυξη, καθώς και τον σεβασμό στα δικαιώματα της Μητέρας Γης μας.

Στο πλαίσιο της αδελφοσύνης της Λατινικής Αμερικής και ως μέλος της κοινότητας του Αμαζονίου, η Βενεζουέλα προσφέρει την ελάχιστη βοήθεια που μπορεί, προκειμένου να συμβάλει στην άμβλυνση αυτής της οδυνηρής τραγωδίας, αμέσως.

Οι λαοί της Νότιας Αμερικής ταυτίζονται με αυτό το φυσικό θαύμα που πρέπει να υπερασπιστεί, να προστατευθεί και να αναπτυχθεί από τους κατοίκους του κάτω από πολιτικές που προστατεύουν το περιβάλλον και την αξία του ως φυσική κληρονομιά της Ανθρωπότητας.

Καράκας, 22 Αυγούστου 2019