Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Έφτασαν στην Αβάνα 200 Κολομβιανοί υπότροφοι ιατρικής


Στα πλαίσια του προγράμματος υποτροφιών που έχουν προσφερθεί από την Κούβα μετά τις συμφωνίες ειρήνης ανάμεσα στους αντάρτες και την κυβέρνησης της Κολομβίας, που υπογράφηκαν το 2016, την προηγούμενη Τρίτη έφτασαν στην Αβάνα 200 Κολομβιανοί που θα σπουδάσουν ιατρική.

Η ομάδα αποτελούμενη από θύματα της σύρραξης, πρώην αντάρτες, συγγενείς στρατιωτικών και κατοίκους αγροτικών περιοχών της χώρας της Νοτίου Αμερικής, θα αρχίσει μαθήματα το Σεπτέμβρη στη Λατινοαμερικάνικη Σχολή Ιατρικής (ELAM).


Ο πρεσβευτής της Κούβας στην Κολομβία, Χοσέ Λουίς Πόνσε, ενημέρωσε ότι μέσα σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμες οι 1.000 υποτροφίες οι οποίες, το 2017, η κυβέρνηση Ραούλ Κάστρο πρόσφερε για να προωθήσει το τέλος των εχθροπραξιών στην Κολομβία και να βοηθήσει την επανένταξη των ανταρτών στην πολιτική ζωή.

Μετά την έναρξη ισχύος της ειρηνευτικής συνθήκης μεταξύ των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC) και της κυβέρνησης του Χουάν Μανουέλ Σάντος, το 2017, η Κούβα ανακοίνωσε το πρόγραμμα υποτροφιών της.

Από την αρχή ορίστηκε ότι οι υποτροφίες θα κατανέμονται εξίσου μεταξύ της κολομβιανής κυβέρνησης και της ένοπλης ομάδας, μια πρωτοβουλία που χαρακτηρίστηκε ως «γενναιόδωρη» λόγω της ποιότητας των γιατρών του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης που προκάλεσε περίπου 220.000 νεκρούς και 6,9 εκατομμύρια εκτοπισμένους στη χώρα των Άνδεων, η Κούβα ήταν ένας από τους κύριους διαμεσολαβητές της ειρηνευτικής διαδικασίας.