Παρασκευή 15 Ιουνίου 2018

Σημεία-κλειδιά για το αντικαπιταλιστικό και το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα σήμερα

     Fernando Martínez Heredia 
Αυτό το κείμενο του Φερνάντο Μαρτίνες Ερέδια συμπεριλήφθηκε σε ένα φυλλάδιο που διένειμε, ως θεωρητική συνεισφορά, η αντιπροσωπεία του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας στη 23η Συνάντηση του Φόρουμ του Σάο Πάολο, που συγκλήθηκε στη Μανάγκουα, από τις 15 έως 17 Ιουλίου του 2017. Δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από 11-15 Ιουνίου 2018 σε αυτόν τον ιστότοπο.


Ο Fernando Ramón Martínez Heredia, ήταν ένας εξέχων κουβανός επαναστάτης στοχαστής. Aκαδημαϊκός, μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Κούβας. Διδάκτορας του Δικαίου, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αβάνας, Διπλωματούχος Ερευνητής. Ειδικός στις Κοινωνικές Επιστήμες, δοκιμιογράφος και ιστορικός. Μέλος της Ακαδημαϊκής Έδρας Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και του Διεθνούς Σεμιναρίου για τα Παγκόσμια Προβλήματα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού.   

                 www.ecured.cu
Γεννήθηκε στις 21 Ιανουαρίου 1939 στο Yaguajay της επαρχίας Las Villas της Κούβας. Η μακρά και πετυχημένη πορεία του ως επαναστάτης εκπαιδευτικός ξεκίνησε τα πρώτα χρόνια της Επανάστασης, αποφοιτώντας ως καθηγητής του Secundaria Básica del Plan Fidel και διδάσκοντας Κοινωνικές Επιστήμες στη Σχολή Lazo de la Vega. Αργότερα ως Καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας και διευθυντής του τμήματος Φιλοσοφίας, από όπου διευθύνει μέχρι το σταμάτημα της έκδοσής. το περιοδικό Pensamiento Crítico
Στο τέλος της δεκαετίας του '60 συμμετείχε ως μέλος στην ομάδα που συνέταξε το "Σχέδιο καθολικής εκπαίδευσης και πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση", και ήταν επίσης μέλος της ομάδας που ήταν υπεύθυνη για την έρευνα για την Ανώτατη Εκπαίδευση. 

Ως μεταπτυχιακός καθηγητής έδωσε μαθήματα και διαλέξεις για κοινωνικά ζητήματα σε διάφορους οργανισμούς στην Κούβα και σε δεκαεννέα άλλες χώρες, όπου εργάστηκε ως καθηγητής ή προσκεκλημένος ερευνητής. 

Μόνιμος ερευνητής της πραγματικότητας της Κούβας και της Λατινικής Αμερικής συμμετείχε στις κοινωνικές έρευνες του Πανεπιστημίου της Αβάνας , στο Ερευνητικό Κέντρο για την Δυτική Ευρώπη, στο Κέντρο Αμερικανικών Σπουδών, στο Κέντρο Διεπιστημονικής Έρευνας Ανθρωπιστικών Επιστημών και στο Εθνικό Αυτόνομο Πανεπιστήμιο του Μεξικό. 

Ήταν επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος για τη Λατινική Αμερική της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών της Κούβας, Μέλος της Ακαδημαϊκής Έδρας Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και του Διεθνούς Σεμιναρίου για τα Παγκόσμια Προβλήματα του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού. Εργάστηκε στο Κουβανικό Ινστιτούτο Πολιτιστικής Έρευνας Juan Marinello και ήταν επικεφαλής της Ακαδημαϊκής έδρας "Antonio Gramsci". 

Πέθανε στις 12 Ιουνίου 2017 σε ηλικία 78 ετών στην Αβάνα.



Είχαμε τη σπάνια τύχη να γνωρίσουμε το Γενάρη του 2016 στην Αβάνα τον  Fernando Ramón Martínez Heredia και να συνεργαστούμε μαζί του καθώς συντόνιζε το  πάνελ της ελληνικής αντιπροσωπείας στη  Διεθνή Διάσκεψη "Χοσέ Μαρτί".