Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Τρία νέα βιβλία για τον Τσε από το Ocean Sur




To (κουβανικό) εκδοτικό Ocean Sur θα παρουσιάσει τρεις νέους τίτλους σχετικούς με τη ζωή και το έργο του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, αφιερωμένα στα ενενήντα χρόνια από τη γέννηση του παγκόσμιου επαναστάτη. 


“ Ο Τσε και οι σχέσεις ΗΠΑ – Κούβας τη δεκαετία του 60 ” του νεαρού διδάκτορα ιστορικών επιστημών, Έλιερ Ραμίρες Κανιέδο, συγκεντρώνει 18 ντοκουμέντα - πολλά από τα οποία είναι πρακτικά άγνωστα - τα οποία συμβάλλουν στην παραπέρα κατανόηση της οπτικής του κομαντάντε Γκεβάρα για τις διμερείς σχέσεις μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Αυτό το βιβλίο επικεντρώνεται ιδιαίτερα στις ημερίδες που οργάνωσε ο τότε υπουργός Βιομηχανίας στη Πουντα ντε Έστε (Ουρουγουάη), όταν ηγήθηκε της αντιπροσωπείας του νησιού στη συνάντηση του Διαμερικανικού Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου, στη διάρκεια της οποίας πραγματοποίησε άτυπη συνάντηση με τον ειδικό σύμβουλο του προέδρου Κένεντι , Ρίτσαρντ Γκόντγουν

Η Ocean Sur δημοσιεύει σε αυτό το βιβλίο πρωτότυπα κείμενα που αποκαλύπτουν κρίσιμες στιγμές της ιστορίας της αμερικανικής ηπείρου με άγνωστες λεπτομέρειες του ψυχρού πολέμου και των εντυπώσεων των κύριων πρωταγωνιστών του. 

“Ο Τσε Γκεβάρα στον φακό” πρόκειται για έκδοση που περιλαμβάνει τις φωτογραφίες του αφιερώματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου Prensa Latina (μέρος του οποίου δημοσιεύτηκε στο ελληνικό διαδίκτυο ΕΔΩ ) και αποτυπώνει μικρά γνωστά στιγμιότυπα του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, όπως η παρουσία του στη τραγική σκηνή της κηδείας των θυμάτων του σαμποτάζ του γαλλικού πλοίου La Coubre στο λιμάνι της Αβάνας καθώς και την υπογραφή του διατάγματος για την εθνικοποίηση των αμερικανικών τραπεζών που βρίσκονται στο νησί, μεταξύ άλλων. 

Όπως επισημαίνει στο εισαγωγικό κείμενο o Εντελ Σουάρες Νενέγας, ο Τσε συμμετείχε επίσης σε σημαντικά ιστορικά γεγονότα της Κουβανικής Επανάστασης, όπως το επιτυχές κλείσιμο της Εκστρατείας ενάντια στον Αναλφαβητισμό το 1961. Τι βιβλιο θα είναι διαθέσιμο από τις 12 Ιουνίου στο Salón Tángana του ξενοδοχείου Nacional στην Αβάνα. 

Τελευταίο, το “Αντίχτυπος του μέλλοντος. Για να διαβάσουμε τον Τσε”. Το εκδοτικό Ocean Sur και το Κέντρο Μελετών Τσε Γκεβάρα, παρουσιάζουν μία συλλογή κειμένων της δρ. Μαρία ντε Κάρμεν Άριετ Γκαρσία, η οποία συντόνισε και επιμελήθηκε εδώ και πάνω από 15 χρόνια, την δημοσίευση τριάντα κειμένων , υπό την αιγίδα των δύο παραπάνω οργανισμών. 

Σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του εκδοτικού, το βιβλίο εκθέτει το έργο που πραγματοποιήθηκε για να διαφυλαχθεί η κληρονομιά και η αξία των προσωπικών αρχείων του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα καθώς και την μεθοδολογία της έρευνας που ακολουθήθηκε για την προσέγγιση αυτής της κληρονομιάς. 

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει στις 18 Ιουνίου 2018, στον εκδοτικό οίκο Casa de las Américas, στην Αβάνα.