Por Aldo Anfossi. La Jornada
Από τον Καστ ζητείται δέσμευση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και συνέχιση των κρατικών πολιτικών στους τομείς της μνήμης, της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αποκατάστασης, όπως, για παράδειγμα, η διατήρηση του Εθνικού Σχεδίου Αναζήτησης των Αγνοουμένων και η αποκατάσταση των χώρων όπου άνθρωποι βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν.
«Αυτό που έχουμε δει είναι μια κυβέρνηση που, μπροστά στις προσβολές ενός ξένου προέδρου, σιωπά· μάλιστα, Χιλιανοί πολιτικοί χειροκροτούν και δικαιολογούν αυτό που σήμαινε για ένα μεγάλο ποσοστό αυτής της χώρας ο θάνατος, οι διώξεις, η εξορία, ο πόνος. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ντροπή. Γι’ αυτό τολμώ να πω ότι αυτή είναι μια κυβέρνηση που ντροπιάζει τους Χιλιανούς», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Αρτούρο Μπάριος.
Ο Καστ δήλωσε πρόσφατα ότι κατά την ημερομηνία αυτή θα συνεχίσει το πρόγραμμά του στις περιφέρειες.
«Ως πρόεδρος της Δημοκρατίας θα βρίσκομαι στις περιφέρειες. Θεωρώ θετικό το γεγονός ότι δεν ξεχνιούνται αυτές οι ημερομηνίες, γιατί αποτελούν μέρος της ιστορίας μας», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αν κάποιος ζητήσει η πρωινή λειτουργία (που τελείται στο Προεδρικό Μέγαρο Λα Μονέδα) εκείνη την Παρασκευή να είναι αφιερωμένη στη συγκεκριμένη ημέρα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κάθε Παρασκευή πραγματοποιείται μια λειτουργία και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να προσευχηθούμε εκείνη την ημέρα, αλλά εμείς προσευχόμαστε για τη Χιλή του σήμερα και του μέλλοντος (…). Όχι (δεν θα υπάρξει καμία κυβερνητική εκδήλωση), καμία»
Διαρκής εναλλακτική ενημέρωση Prensa Rebelde GR / La Red Solid@ria Griega / Todos Somos Venezuela GR / REDH GR
