Σάββατο 30 Μαΐου 2026

Η Βραζιλία επικρίνει το γεγονός ότι οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν εγκληματικές συμμορίες ως «τρομοκράτες»

 Πηγή  Sputnik Mundo

Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επέκρινε την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να χαρακτηρίσουν ως τρομοκρατικές οργανώσεις τις εγκληματικές συμμορίες Primeiro Comando da Capital (PCC) και Comando Vermelho (CV), τις δύο μεγαλύτερες δομές διακίνησης ναρκωτικών στη χώρα της Νότιας Αμερικής.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος προώθησε μια πολιτική για την κατάταξη και των δύο ομάδων ως τρομοκρατικών οργανώσεων, ανοίγοντας το δρόμο για πιο αυστηρές ενέργειες κατά των δραστηριοτήτων τους.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η βραζιλιάνικη κυβέρνηση θεώρησε ότι η απόφαση είναι ασαφής και αντιπαραγωγική για τις κοινές προσπάθειες καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος.

«Δεν θα δεχτούμε αυθαίρετα μέτρα από το εξωτερικό ως πρόσχημα για να επιτεθούν στην κυριαρχία και την οικονομία μας», ανέφερε η Προεδρία της Βραζιλίας σε ανακοίνωσή της.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε επίσης ότι τα μονομερή μέτρα που λαμβάνονται χωρίς συντονισμό θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τη διεθνή συνεργασία και να επηρεάσουν την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας των διαφόρων χωρών.

Σύμφωνα με το Reuters, οι βορειοαμερικανικές αρχές υποστηρίζουν ότι ο χαρακτηρισμός αυτός θα επιτρέψει την επέκταση των διαθέσιμων μέσων για την καταπολέμηση των διακρατικών εγκληματικών οργανώσεων που συνδέονται με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Το PCC και το Comando Vermelho θεωρούνται οι ισχυρότερες εγκληματικές ομάδες της Βραζιλίας και, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, αριθμούν συνολικά περισσότερα από 50.000 μέλη, ενώ παράλληλα διεξάγουν δραστηριότητες σε διάφορες χώρες της Νότιας Αμερικής.

Ο γερουσιαστής Φλάβιο Μπολσονάρο  δήλωσε πρόσφατα ότι ζήτησε από τον βορειοαμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τσαμπ , να προωθήσει την κατάταξη  αυτών των οργανώσεων ως τρομοκρατικών ομάδων κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Ουάσινγκτον.

Από την πλευρά του, ο βραζιλιάνος πρόεδρος, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα , επέκρινε σφοδρά αυτή την κίνηση και κατηγόρησε τον γερουσιαστή ότι επιδιώκει ξένη παρέμβαση σε εσωτερικά θέματα της χώρας, εντείνοντας έτσι την πολιτική διαμάχη γύρω από την απόφαση που ανακοίνωσε η Ουάσινγκτον.



🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram 👉 https://t.me/prensarbeldegr

Διαρκής εναλλακτική ενημέρωση  Prensa Rebelde GR   /    La Red Solid@ria Griega   / Todos Somos Venezuela GR   /  REDH GR