Πέμπτη 19 Μαρτίου 2026

Αλληλέγγυα χέρια στα νοσοκομεία της Αβάνας

Πηγή › Granma - Órgano oficial del PCC

Η διεθνής αλληλεγγύη έγινε ξανά αισθητή στην Κούβα με την άφιξη φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών που ήταν δωρεές του ευρωπαϊκού τμήματος του Κονβόι Αλληλεγγύης Nuestra América.

Η διεθνής αλληλεγγύη έγινε ξανά αισθητή στην Κούβα με την άφιξη φαρμάκων και ιατρικού υλικού που δωρίστηκε από το ευρωπαϊκό τμήμα του Κονβόι Αλληλεγγύης Nuestra América, του οποίου αντιπρόσωποι επισκέφθηκαν την Τετάρτη δύο νοσοκομεία της Αβάνας για να παραδώσουν προσωπικά τη βοήθεια που συγκεντρώθηκε στις χώρες τους. Οι διευθυντές αυτών των ιδρυμάτων χαρακτήρισαν αυτή την κίνηση ως μια ζωτική ανάσα εν μέσω της οικονομικής ασφυξίας που προκάλεσε ο βορειοαμερικανικός αποκλεισμός.

Οι αντιπρόσωποι που αποτελούν μέρος του ευρωπαϊκού τμήματος της Αλληλέγγυας Αποστολής – που ΄΄έφτασε στο Νησί στις 17 Μαρτίου – επισκέφτηκαν  τα μαιευτήρια τα νοσοκομεία Ramón González Coro και το παιδιατρικό Borrás-Marfán, της πρωτεύουσας Αβάνας, όπου μπόρεσαν να ανταλλάξουν απόψεις με εργαζομένους και των δύο ιδρυμάτων, καθώς και με ασθενείς, για να προσεγγίσουν  τις ιστορίες ζωής τους και να γνωρίσουν πώς η διακυβέρνηση της χώρας και αυτών των νοσοκομείων αναδιοργανώνει τις παρεχόμενες δραστηριότητες, ώστε να μην επηρεάζονται οι ζωτικές ενέργειες και να διασφαλίζεται η φροντίδα που παρέχεται σε ένα τόσο ευαίσθητο τμήμα του πληθυσμού.

Ο γιατρός Ότο Ραφαέλ Ρέσιο, διευθυντής του González Coro, ευχαρίστησε για την παρουσία της αντιπροσωπείας και δήλωσε: «Ήταν καθοριστικό να μας απλώσουν το χέρι σε μια στιγμή σαν κι αυτή. Η προσφορά αυτού που έχει κάποιος και όχι αυτού που περισσεύει υπήρξε επίσης μια αρχή της Επανάστασής μας». Και σήμερα ανταμείβεται για αυτό, σημείωσε.

Σχετικά με την αξία αυτής της υλικής βοήθειας, επισημάνθηκε ότι φτάνει σε καιρούς οικονομικής ασφυξίας που προκλήθηκε από τον γενοκτόνο αποκλεισμό της κυβέρνησης των Η.Π.Α., ο οποίος εμποδίζει την πλήρη ανάπτυξη του προσωπικού και την εκτέλεση των κανονικών δραστηριοτήτων αυτής της εθνικά σημαντικής ιδρύματος, το οποίο εξυπηρετεί, εκτός από τον πληθυσμό έξι δήμων της πρωτεύουσας, έγκυες με περιστατικά διαβήτη, καρδιοπαθειών, καρκίνου και άλλων ασθενειών, καθώς και νεογνά.

Από την πλευρά της, στο Borrás-Marfán, η διευθύντρια του, Δρ Γιανέλις Αρντάνα, εξήγησε ότι στη δωρεά που παραδίδεται υπάρχουν ενδοφλέβια φάρμακα και ειδικές προμήθειες για τις χειρουργικές επεμβάσεις του Προγράμματος Κοχλιακών Εμφυτευμάτων, το οποίο εδρεύει σε αυτό το νοσοκομείο.

Ακόμη και σε άλλα ιδρύματα όπως το νοσοκομείο Hermanos Ameijeiras και το Εθνικό Ινστιτούτο Ογκολογίας και Ακτινολογίας, αναμένονταν η βοήθεια και η αγάπη αυτών των φίλων . Στα χέρια τους, όλη η αλληλεγγύη που μπόρεσαν να συγκεντρώσουν οι χώρες τους: ιατρικές προμήθειες που θα συμβάλουν στην αντιμετώπιση της περίπλοκης κατάστασης που βιώνει η χώρα, αποδεικνύοντας ότι η Κούβα δεν είναι μόνη.




🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Telegram 👉 https://t.me/prensarbeldegr

Διαρκής εναλλακτική ενημέρωση Prensa Rebelde GR   /   Todos Somos Venezuela GR   /  REDH GR / La Red Solid@ria Griega