Πηγή – BricsAffairs.gr
Αποσπάσματα από τη Διακήρυξη:

• Επαναβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας στην πολυμερή προσέγγιση και στην τήρηση του διεθνούς δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Σκοπών και των Αρχών που κατοχυρώνονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), στο σύνολό τους και της διασύνδεσής τους ως απαραίτητου ακρογωνιαίου λίθου του, και τον κεντρικό ρόλο του ΟΗΕ στο διεθνές σύστημα.
• Επαναλαμβάνουμε την υποστήριξή μας για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση των Ηνωμένων Εθνών, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας τους, με σκοπό να καταστούν πιο δημοκρατικά, αντιπροσωπευτικά, αποτελεσματικά και αποδοτικά, και να αυξηθεί η εκπροσώπηση των αναπτυσσόμενων χωρών στα μέλη του Συμβουλίου, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επαρκώς στις επικρατούσες παγκόσμιες προκλήσεις και να υποστηρίξει τις θεμιτές φιλοδοξίες των αναδυόμενων και αναπτυσσόμενων χωρών από την Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική, συμπεριλαμβανομένων των χωρών BRICS, να διαδραματίσουν μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις, ιδίως στα Ηνωμένα Έθνη, συμπεριλαμβανομένου του Συμβουλίου Ασφαλείας τους.
• Αναγνωρίζουμε ότι η πολυπολικότητα μπορεί να διευρύνει τις ευκαιρίες για τις χώρες ανάπτυξης της Ανατολικής Αφρικής (EMC) να αναπτύξουν το εποικοδομητικό τους δυναμικό και να απολαύσουν μια καθολικά επωφελή, χωρίς αποκλεισμούς και δίκαιη οικονομική παγκοσμιοποίηση και συνεργασία.
• Καταδικάζουμε την επιβολή μονομερών καταναγκαστικών μέτρων που αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο και επαναλαμβάνουμε ότι τέτοια μέτρα, μεταξύ άλλων με τη μορφή μονομερών οικονομικών κυρώσεων και δευτερογενών κυρώσεων, έχουν εκτεταμένες αρνητικές επιπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων στην ανάπτυξη, την υγεία και την επισιτιστική ασφάλεια, του γενικού πληθυσμού των στοχευμένων κρατών, επηρεάζοντας δυσανάλογα τους φτωχούς και τα άτομα που βρίσκονται σε ευάλωτες καταστάσεις, εμβαθύνοντας το ψηφιακό χάσμα και επιδεινώνοντας τις περιβαλλοντικές προκλήσεις. Ζητούμε την εξάλειψη τέτοιων παράνομων μέτρων, τα οποία υπονομεύουν το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
• Επιβεβαιώνουμε ότι τα κράτη μέλη των BRICS δεν επιβάλλουν ούτε υποστηρίζουν κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και οι οποίες αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
• Καταδικάζουμε τις στρατιωτικές επιθέσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν από τις 13 Ιουνίου 2025, οι οποίες συνιστούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, και εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την επακόλουθη κλιμάκωση της κατάστασης ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.
• Υπενθυμίζουμε ότι η Λωρίδα της Γάζας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των Κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών. Υπογραμμίζουμε, σε αυτό το πλαίσιο, τη σημασία της ενοποίησης της Δυτικής Όχθης και της Λωρίδας της Γάζας υπό την Παλαιστινιακή Αρχή και επιβεβαιώνουμε το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος στο ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης.
• Επαναλαμβάνουμε ότι η αρχή «Αφρικανικές λύσεις στα αφρικανικά προβλήματα» θα πρέπει να συνεχίσει να χρησιμεύει ως βάση για την επίλυση των συγκρούσεων στην αφρικανική ήπειρο.
• Καταδικάζουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις επιθέσεις κατά γεφυρών και σιδηροδρομικών υποδομών που σκόπιμα στοχοποιούν αμάχους στις περιοχές Μπριάνσκ, Κουρσκ και Βορόνεζ της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις 31 Μαΐου, 1 και 5 Ιουνίου 2025, με αποτέλεσμα πολλαπλά θύματα αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών.
• Επαινούμε την Προεδρία των BRICS της Βραζιλίας το 2025 και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην κυβέρνηση και τον λαό της Βραζιλίας για τη διεξαγωγή της XVII Συνόδου Κορυφής των BRICS στην πόλη του Ρίο ντε Τζανέιρο.
• Εκφράζουμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Ινδία για την Προεδρία της στις BRICS το 2026 και τη διεξαγωγή της XVIII Συνόδου Κορυφής των BRICS στην Ινδία.