Πηγή: - teleSUR
Ο πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο καταδίκασε την καταστροφή στη Λωρίδα της Γάζας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να εφαρμόσει συγκεκριμένες δράσεις για να τερματιστούν τα εγκλήματα του Ισραήλ, του οποίου η εκστρατεία εξόντωσης κατά του παλαιστινιακού λαού έχει μέχρι στιγμής αφήσει πίσω της περισσότερους από 57.000 νεκρούς, κυρίως γυναίκες και παιδιά.
Aquí la traducción de mi editorial publicado en el diario inglés "The Guardian":
— Gustavo Petro (@petrogustavo) July 9, 2025
Durante los últimos 600 días, el mundo ha presenciado cómo Benjamin Netanyahu lideró una campaña de devastación en Gaza, la escalada del conflicto regional y el abandono imprudente del derecho…
Υπενθύμισε ότι τον Σεπτέμβριο του 2024, η Κολομβία υποστήριξε ψήφισμα του ΟΗΕ που καθόριζε 12μηνη περίοδο για να σταματήσει το Ισραήλ την παρουσία του στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
«Αναλαμβάνουμε συγκεκριμένες υποχρεώσεις: έρευνες, διώξεις, κυρώσεις, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και παύση εισαγωγών και όπλων (...) Ο χρόνος τελειώνει», προειδοποίησε.
Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για την έλλειψη δράσης από άλλες κυβερνήσεις, σημειώνοντας ότι «πάρα πολλά κράτη έχουν επιτρέψει σε στρατηγικούς υπολογισμούς να υπερισχύσουν του καθήκοντός μας».
«Αν δεν δράσουμε τώρα, όχι μόνο θα προδώσουμε τον παλαιστινιακό λαό, αλλά θα γίνουμε συνένοχοι στις φρικαλεότητες που διαπράττει η κυβέρνηση Νετανιάχου», πρόσθεσε.
Σε σχέση με αυτό, αναφέρθηκε σε ενέργειες που προχώρησε η χώρα του, όπως η διακοπή των εξαγωγών άνθρακα προς το Ισραήλ, και επεσήμανε χώρες όπως η Νότια Αφρική και η Μαλαισία για τις αποφασιστικές τους ενέργειες.
Σε αυτά τα πλαίσια, ο Πέτρο ενημέρωσε ότι στις 15 Ιουλίου, ως συμπρόεδροι της Ομάδας της Χάγης, η Κολομβία θα συγκαλέσει έκτακτη διάσκεψη για τη Γάζα.
«Ο στόχος μας είναι απλός: να εισαγάγουμε συγκεκριμένα νομικά, διπλωματικά και οικονομικά μέτρα που μπορούν να σταματήσουν την καταστροφή που διαπράτει το Ισραήλ», πρόσθεσε.
Είπε επίσης ότι η έκτακτη διάσκεψη στη Μπογκοτά προτρέπει τις χώρες να περάσουν από την κρίση στη συλλογική δράση. «Ας είμαστε από κοινού πρωταγωνιστές και όχι ξεχωριστοί ικέτες», ανέφερε.
«Χωρίς αποφασιστική δράση, κινδυνεύουμε να αφαιρέσουμε από την παγκόσμια έννομη τάξη την προστασία που εξακολουθεί να διατηρεί για τα λιγότερο προνομιούχα έθνη», δήλωσε.
Τέλος, είπε ότι ο παλαιστινιακός λαός αξίζει δικαιοσύνη και ότι η κατάσταση απαιτεί θάρρος. «Η ιστορία θα μας κρίνει αυστηρά αν δεν ανταποκριθούμε στο κάλεσμά της», κατέληξε.