Φωτογραφία: HispanTv |
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, επισημοποίησε την κλοπή του αεροσκάφους. Η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει ότι το μίσος του αξιωματούχου για τη Βενεζουέλα «τον οδήγησε τώρα να διαπράξει ανοιχτά ένα έγκλημα, κατάσχοντας παράνομα ένα αεροπλάνο της PDVSA με τη συνενοχή της κυβέρνησης μαριονέτα της Δομινικανής Δημοκρατίας».
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας δήλωσε ότι η εχθρική αυτή πράξη πραγματοποιήθηκε με εντολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο. Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας κατήγγειλε την Παρασκευή την κατάφωρη κλοπή από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ενός αεροσκάφους που ανήκει στο έθνος της Βενεζουέλας και βρισκόταν στη Δομινικανή Δημοκρατία.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας ανέφερε ότι αυτή η εχθρική πράξη «πραγματοποιήθηκε με εντολή του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο».
Στο κείμενο υπογραμμίζεται ότι το μίσος του προαναφερόμενου αξιωματούχου «προς τη Βενεζουέλα τον οδηγεί τώρα σε ανοιχτό έγκλημα, κατάσχοντας παράνομα ένα αεροπλάνο της PDVSA (κρατική εταιρεία Petróleos de Venezuela, S.A.) με τη συνενοχή της κυβέρνησης μαριονέτα της Δομινικανής Δημοκρατίας».
Ο Ρούμπιο, ο οποίος επισκέφθηκε τη Δομινικανή Δημοκρατία την προηγούμενη ημέρα, έγινε μάρτυρας της στιγμής που το αεροσκάφος Dassault Falcon 2000EX, το οποίο βρισκόταν σε υπόστεγο σε αεροδρόμιο του Σάντο Ντομίνγκο (πρωτεύουσα) από το 2024, έγινε «επίσημα» αεροπειρατεία από τις ΗΠΑ.
Πρόκειται για το δεύτερο αεροσκάφος της Βενεζουέλας που κλέβουν οι ΗΠΑ σε έδαφος της Δομινικανής Δημοκρατίας. Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ουάσινγκτον έκλεψε ένα άλλο αεροσκάφος που βρισκόταν στη χώρα αυτή για συντήρηση, γεγονός που αποδοκιμάστηκε έντονα από αριστερές και αλληλέγγυες οργανώσεις της χώρας.
Το λαϊκό κίνημα της Δομινικανής Δημοκρατίας καταδικάζει τη συνενοχή του Λουίς Αμπιναντέρ στην επαίσχυντη κατάσχεση του αεροπλάνου της Βενεζουέλας
Στις αρχές του 2024, σε πλήρη συνενοχή με την κυβέρνηση της Αργεντινής του Χαβιέρ Μιλέι, η Ουάσινγκτον έκλεψε ένα μεγάλο αεροσκάφος, το μετέφερε στο έδαφός της και το διέλυσε.
Τότε, η Βενεζουέλα κατήγγειλε ότι η αεροπειρατεία του αεροσκάφους Boeing 747-300 χρησιμοποιήθηκε σε αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας, έτσι ώστε η κλοπή του να επηρεάσει και τα έθνη που το Καράκας βοηθούσε σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Η αεροπειρατεία αυτού του αεροσκάφους ήταν εντελώς αυθαίρετη και παραβίαζε πολυάριθμες διεθνείς συμβάσεις.