Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2024

ΗΠΑ: Yβριδικός πόλεμος κατά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κούβας

Πηγή:  Resumen Latinoamericano

H επίθεση στα ηλεκτρικά συστήματα χωρών που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν εχθρούς τους, όπως για παράδειγμα η Βενεζουέλα (διακοπές ρεύματος και σαμποτάζ κατά ηλεκτρικών εγκαταστάσεων) και η Ρωσία (σαμποτάζ κατά του αγωγού φυσικού αερίου NordStream II), αποτελεί προτεραιότητα για τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Για να δώσουμε ένα σημερινό παράδειγμα, στη Συρία του Μπασάρ αλ Άσαντ, χάρη στις δυτικές κυρώσεις, οι διακοπές ρεύματος έχουν φτάσει τις 20 ώρες την ημέρα.

Η καταστροφή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κούβας, το οποίο οι σχεδιαστές της στρατηγικής των ΗΠΑ θεωρούν ως το κύριο τρωτό σημείο της επανάστασης, αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τη CIA, για την οποία έχουν προβλεφθεί σημαντικά κονδύλια.

Χάρη στη δομή των αμερικανικών νόμων περί αποκλεισμού, που ενισχύθηκαν από τον Ντόναλντ Τραμπ στην προηγούμενη θητεία του και δεν ανατράπηκαν από την κυβέρνηση Μπάιντεν, κάθε είδους απόκτηση ανταλλακτικών και μηχανημάτων για το σύστημα ηλεκτροδότησης του νησιού παρεμποδίζεται σήμερα, ακόμη και αν έχουν τα χρήματα.

Είναι εξαιρετικά  κυνικό οι ΗΠΑ,  απαντώντας στις σχετικές κατηγορίες της Κούβας, να λένε ότι οι νόμοι περί ποινικού αποκλεισμού θεσπίζουν «εξαιρέσεις για την εξαγωγή [ορισμένων] βασικών προϊόντων στην Κούβα».

Ο αποκλεισμός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η συντήρηση δεν πραγματοποιείται εγκαίρως και συμβαίνουν διακοπές ρεύματος.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η ενέργεια της Κούβας παράγεται από πετρέλαιο, το οποίο με τη σειρά του υπόκειται σε βορειοαμερικανικές κυρώσεις, παρά τις μεγάλες προσπάθειες φιλικών χωρών όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα να προμηθεύσουν το νησί με καύσιμα. Αυτό αναγνωρίζεται ακόμη και από τις ίδιες τις αντικουβανικές πηγές στο Μαϊάμι, οι οποίες, ενώ αρνούνται την ύπαρξη του βορειοαμερικανικού αποκλεισμού, λένε ότι οι περιορισμοί αυτοί κοστίζουν στην Κούβα μεταξύ 100 και 150 εκατομμυρίων δολαρίων το μήνα.

Κάθε ναυτιλιακή ή πετρελαϊκή εταιρεία που θέλει να στείλει καύσιμα στην Κούβα υπόκειται σε κυρώσεις, πιέσεις και κάθε είδους εκβιασμούς , μεταξύ άλλων, εμποδίζοντάς την να ελλιμενίζεται ή να δραστηριοποιείται στο έδαφος των ΗΠΑ.

Ακόμα και αν καταφέρουν να μεταφέρουν τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά για τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί, φτάνουν τρεις φορές πιο αργά και πιο ακριβά από το αναμενόμενο, λόγω των τριγωνικών συβαλλαγών που πρέπει να γίνουν για να παρακαμφθούν οι διατάξεις του αποκλεισμού, και μάλιστα   ο εξοπλισμός αυτός φτάνει συχνά στην Κούβα με ζημιές που έχουν προκληθεί από σαμποτάζ που πραγματοποιεί η CIA στα λιμάνια των ΗΠΑ

Ακριβά μηχανήματα για τη διανομή παραγωγής ηλεκτρικής  ενέργειας από γνωστές εταιρείες όπως η Rolls-Royce και η MTU, που αγοράζονται από την Κούβα, φτάνουν στα λιμάνια των ΗΠΑ σε άριστη κατάσταση, αλλά όταν ξεφορτώνονται στο νησί, έχουν υποστεί ζημιές με τρόπο που μόνο εσκεμμένα θα μπορούσαν να προκληθούν.

Υπάρχουν υποψίες ότι αποσταθεροποιητικά συμφέροντα, πέρα από τον απλό καιροσκοπισμό, μπορεί να κρύβονται πίσω από περιπτώσεις κλοπής πετρελαίου από ηλεκτρικούς μετασχηματιστές, οι οποίες, εκτός από την πρόκληση διακοπών ρεύματος, προκαλούν ζημιές στον εξοπλισμό αυτό και σοβαρές βλάβες στον πληθυσμό.

Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο είδος δολιοφθοράς που πλήττει τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας της Κούβας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ικανές να φτάσουν σε παράλογες καταστάσεις για να επιβάλουν τον παράνομο αποκλεισμό τους στην Κούβα. Ένα παράδειγμα είναι η αγορά από την βορειοαμερικανική εταιρεία General Electric, μέρος του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος, της γαλλικής εταιρείας Alstom, η οποία κατασκευάζει και επισκευάζει εξοπλισμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η αγορά αυτή έγινε με ζημία για την General Electric, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, με μοναδικό στόχο να εμποδιστεί η προμήθεια ανταλλακτικών στην Κούβα - με άλλα λόγια, μια καθαρά πολιτικής σκοπιμότητας αγορά που στόχευε την καρδιά του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της Κούβας: τον θερμοηλεκτρικό σταθμό Αντόνιο Γκουτιέρας  στην επαρχία Mατάνσας.

 Όλες οι γεννήτριες του Γκουτιέρας  προέρχονται από την εν λόγω εταιρεία, η οποία, όταν περάσει στα χέρια της General Electric, υπόκειται στους νόμους περί αποκλεισμού, εμποδίζοντάς την να πουλήσει στην Κούβα ανταλλακτικά και να πραγματοποιήσει προγραμματισμένη συντήρηση του εξοπλισμού.

Η μονάδα Γκουτιέρας, που ιδρύθηκε το 1988, είναι αυτή που παρέχει τη μεγαλύτερη σταθερότητα στο κουβανικό σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς υπό κανονικές συνθήκες μπορεί να παράγει περισσότερες από 280 μεγαβατώρες για το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρικής Ενέργειας, και λειτουργεί με βάση το εθνικό αργό πετρέλαιο με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο, γεγονός που μειώνει το κόστος αλλά συντομεύει τους κύκλους συντήρησης και αυξάνει τη φθορά των μετάλλων. Η μονάδα ημι-αυτοματοποιήθηκε το 2002 και οι συμβάσεις συντήρησης με την Alstom χρονολογούνται από το 2003, αλλά χάρη στην εχθρική εξαγορά από τη CIA/General Electric δεν μπορούν πλέον να εκτελεστούν.

Προφανώς, η στρατηγική κίνηση της Κούβας στον τομέα της ενέργειας πρέπει να είναι η μείωση της εξάρτησής της από τις εισαγωγές και η αύξηση της παραγωγής από ανανεώσιμες πηγές, όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια. Και είναι ακριβώς σε αυτό το σημείο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιτεθούν στην Κούβα με μεγαλύτερο σθένος.

Σύμφωνα με τον μηχανικό Λάσαρο Γκέρα Ερνάντες, γενικό διευθυντή ηλεκτρικής ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας και Μεταλλείων (MINEM), η τρέχουσα στρατηγική παραγωγής επιδιώκει να δώσει προτεραιότητα στις εθνικές πηγές με ένα «διαφοροποιημένο πλέγμα παραγωγής που δίνει προτεραιότητα στις δικές του πηγές, όπως το εθνικό αργό πετρέλαιο, το φυσικό αέριο από την εξόρυξη πετρελαίου της Κούβας και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

 Επί του παρόντος, το 83% των επενδύσεων της Κούβας στον τομέα της ενέργειας αντιστοιχεί σε νέες ανανεώσιμες πηγές, συμπεριλαμβανομένης της βιομάζας, της αιολικής ενέργειας και των φωτοβολταϊκών. Η τελευταία, ειδικότερα, είναι σήμερα ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος τομέας στην Κούβα, ακολουθούμενη από την αιολική ενέργεια.

 Η CIA και οι σχεδιαστές των ΗΠΑ είναι απασχολημένοι με τη συλλογή όσο το δυνατόν περισσότερων πληροφοριών σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Κούβας, οι οποίες μάλιστα είναι διαθέσιμες από ανοικτές πηγές.

Ας θυμηθούμε ότι το διάταγμα νόμου αριθ. 345, «Για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και την αποτελεσματική χρήση της ενέργειας», ισχύει στην Κούβα από τα τέλη του 2019, περιγράφοντας την πορεία και καθορίζοντας τρόπους, στόχους και κανονισμούς για να αντιστρέψει σταδιακά το νησί το πλέγμα παραγωγής του, μεταβαίνοντας από την 95% εξάρτηση από το πετρέλαιο στην πλειοψηφία των ανανεώσιμων πηγών.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής, από τις αρχές του 2024 βρίσκεται σε εξέλιξη μια εκτεταμένη επενδυτική διαδικασία, η οποία αποτελείται από δύο έργα, το πρώτο από τα οποία θα επιτρέψει την εγκατάσταση 1.000 μεγαβάτ σε διάστημα δύο ετών. Το δεύτερο έργο, με την ίδια ποσότητα παραγωγής, θα πρέπει να είναι έτοιμο μέχρι το 2031.

«Υπάρχουν 26 φωτοβολταϊκά ηλιακά πάρκα που βρίσκονται σήμερα σε διάφορα στάδια κατασκευής σε όλες τις επαρχίες, γεγονός που σημαίνει μια τεράστια κατασκευαστική προσπάθεια για τη χώρα», δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ο Aλφρέδο Λόπες Βαλντές, γενικός διευθυντής της Ηλεκτρικής Εταιρείας.

Αυτό το είδος του έργου έχει κάνει τους σχεδιαστές της αυτοκρατορίας να χάσουν τον ύπνο τους και προσπαθούν με κάθε τρόπο να σπείρουν αμφιβολίες για τη σκοπιμότητά του, υποστηρίζοντας ότι αυτό το είδος έργου «δεν είναι βιώσιμο», δεδομένου ότι η Κούβα είναι μια χώρα που χαρακτηρίζεται από την έκθεσή της στην ηλιακή ακτινοβολία, και ιδίως λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κίνα είναι ο παγκόσμιος ηγέτης σε αυτό το είδος της τεχνολογίας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις λαμβάνουν χώρα παρά τις προσπάθειες και τις πιέσεις των ΗΠΑ. Εν τω μεταξύ, οι χρηματοδοτούμενες ομάδες της Ουάσινγκτον στη Φλόριντα διπλασιάζουν τις προσπάθειές τους στα μέσα ενημέρωσης και το σαμποτάζ για να εμποδίσουν την παραγωγή ενέργειας στην Κούβα, τόσο τα παραδοσιακά όσο και τα νέα έργα.

Από το Μαϊάμι, οι αντικουβανικές ομάδες καλούν ανοιχτά τον πληθυσμό του νησιού να διαπράξει πράξεις σαμποτάζ κατά των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας, γνωρίζοντας ότι τέτοιες εκκλήσεις απορρίπτονται από το λαό και χρησιμεύουν ως κάλυψη για τρομοκρατικές δραστηριότητες εναντίον αυτής της βασικής υπηρεσίας για την κοινωνία.

Η κυβέρνηση της Κούβας προειδοποιεί ότι μία από τις προτεραιότητες της CIA για τους επόμενους μήνες είναι να συνεχίσει το σαμποτάζ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο της παραδοσιακής όσο και των νέων τεχνολογιών, καθώς και να εντείνει την οικονομική δίωξη κάθε είδους ανταλλακτικών και εξοπλισμού από την Ευρώπη, τον Παναμά κ.λπ. και να σαμποτάρει την εθνική παραγωγή πετρελαίου.

Μια οδός επίθεσης κατά της Κούβας έκλεισε πρόσφατα για τη CIA με τη σύλληψη του πρώην διευθυντή της Πετρελαικής Εταιρείας της Βενεζουέλας ("Petróleos de Venezuela"_, Πέδρο Τεγιετσέρα, ο οποίος συνελήφθη από τις αρχές της Βενεζουέλας επειδή παραχώρησε τον έλεγχο της εθνικής εταιρείας πετρελαίου σε εταιρεία που ελέγχεται από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.


   

  🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας  στοTelegram   👉 https://t.me/prensarebelde