Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2024

Μπέρνι Σάντερς: Πρέπει να βάλουμε τέλος στους μισθούς πείνας στις ΗΠΑ

Πηγή:  Prensa Latina (prensa-latina.cu)

Ουάσινγκτον, 3 Σεπτεμβρίου (Prensa Latina) Πρέπει να τερματίσουμε τους μισθούς πείνας στις Ηνωμένες Πολιτείες και να επιτύχουμε μισθούς διαβίωσης, έγραψε ο γερουσιαστής Μπέρνι Σάντερς σε άρθρο που αναπαράγεται σήμερα στα ψηφιακά μέσα ενημέρωσης.

Παρά τις τεράστιες αυξήσεις της παραγωγικότητας, οι πραγματικοί μισθοί που υπολογίζονται από τον πληθωρισμό για τον μέσο εργαζόμενο είναι σήμερα χαμηλότεροι από ό,τι ήταν πριν από 50 και πλέον χρόνια, με το 60% των Αμερικανών να ζει "μεροδούλι μεροφάι" , προειδοποίησε ο Σάντερς στο κείμενο που δημοσιεύτηκε στο
Common Dreams.

Οι διευθύνοντες σύμβουλοι των μεγάλων εταιρειών, είπε ο νομοθέτης, κερδίζουν σχεδόν 350 φορές περισσότερα από τον μέσο εργαζόμενο. «Ανησυχούν ότι το αμερικανικό όνειρο τελειώνει και ότι τα παιδιά τους μπορεί να έχουν ακόμη χαμηλότερο βιοτικό επίπεδο από αυτό που έχουν οι ίδιοι», είπε.

Εξήγησε ότι ο μέσος εργαζόμενος σε αυτή τη χώρα «αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική του δύναμη έχει μειωθεί σημαντικά, καθώς οι δισεκατομμυριούχοι διοχετεύουν τεράστια χρηματικά ποσά και στα δύο πολιτικά κόμματα, υπονομεύοντας παράλληλα τη δημοκρατία μας».

«Δεν είναι μεγάλο μυστικό ποιος έχει πλέον την επιρροή στο Κογκρέσο. Είναι οι δισεκατομμυριούχοι, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εταιρειών, οι δωρητές εκστρατειών και οι καλά δικτυωμένοι λομπίστες τους», τόνισε ο ανεξάρτητος γερουσιαστής από το Βερμόντ.

Για τον Σάντερς, «ο μέσος Αμερικανός εργαζόμενος έχει βαρεθεί το status quo της οικονομίας και της πολιτικής. Ξέρει ότι στην πλουσιότερη χώρα του κόσμου μπορούμε και πρέπει να έχουμε μια οικονομία και ένα πολιτικό σύστημα που να λειτουργεί για όλους, όχι μόνο για λίγους πλούσιους».

«Πρέπει να βάλουμε τέλος στους μισθούς πείνας στην Αμερική και να αυξήσουμε τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό από 7,25 δολάρια την ώρα σε έναν μισθό διαβίωσης. Οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να χρειάζεται να εργάζονται σε δύο ή τρεις δουλειές μόνο και μόνο για να πληρώνουν τους λογαριασμούς της οικογένειάς τους», είπε με αφορμή το εορτασμό της (Βορειοαμερικανικής)   Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο Σάντερς είπε ότι τα τελευταία 50 χρόνια έχει γίνει μαζική μεταφορά πλούτου από το φτωχότερο 90% στο πλουσιότερο 1%.
 

 

       🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram