Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024

Oύτε συγκατοίκηση, ούτε μετάβαση: ο λαός της Βενεζουέλας έχει ήδη αποφασίσει

Πηγή:  ALBA Movimientos

Ο σεβασμός της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών είναι μια αρχή που κάθε επαναστατική διαδικασία πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα. Πρέπει να το κάνει σημαία στις διεθνείς σχέσεις, ακόμη και εν μέσω εξωτερικών πιέσεων της αντίδρασης , οι οποίες πάντοτε επιδιώκουν να το αγνοήσουν.

Τα κοινωνικά και λαϊκά κινήματα που γνωρίζουμε, αγαπούμε και υπερασπιζόμαστε τον μπολιβαριανό λαό απορρίπτουμε, ως ασυνήθιστη και αυθόρμητη, την παραμικρή ιδέα ή πρόταση, όπως αυτή που διατυπώνεται από ορισμένους «προοδευτικούς» τομείς της περιοχής, για την ανάπτυξη διπλωματικής, πολιτικής, στρατιωτικής ή οποιασδήποτε άλλης μορφής παρέμβασης στη Βενεζουέλα με στόχο την de facto αγνόηση του αποτελέσματος μιας εκλογικής διαδικασίας που έχει ήδη ολοκληρωθεί. 

Αυτοί οι υπαινιγμοί δεν είναι τίποτε άλλο από την περιφρόνηση της κυριαρχίας της και την έλλειψη σεβασμού της βούλησης του λαού της που εκφράστηκε στην κάλπη της 28ης Ιουλίου.

Αν και γνωρίζουμε το δημοκρατικό πνεύμα των κυβερνήσεων της Βραζιλίας και της Κολομβίας, ελπίζουμε ότι οι ηγέτες τους θα σταθούν στο ύψος  των λαών που εκπροσωπούν και που τους εξέλεξε, επιδικνύοντας  σεβασμό στην κυριαρχία της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας, στους θεσμούς της, και πλήρη επίγνωση ότι επιτρέποντας ημίμετρα ή τον υπαινιγμό εξωεθνικών μεθόδων για την «επίλυση» της απόπειρας πραξικοπήματος, θα δημιουργηθούν μόνο ευκαιρίες για τον ιμπεριαλισμό, ο οποίος ονειρεύεται για περισσότερα από 25 χρόνια τη στιγμή που θα μπορέσει να θάψει την Επανάσταση.

Ούτε ο Πέτρο θα έμπαινε ποτέ σε ένα «Εθνικό Μέτωπο» υπό την ηγεσία του Αλβάρο Ουρίμπε, ούτε ο Λούλα θα συμμετείχε σε έναν συνασπισμό υπό τον Μπολσονάρου. Η ακροδεξιά, αντιδημοκρατική εξ ορισμού, δεν θα το επέτρεπε ποτέ αυτό. Δεν έχει κανένα νόημα, ούτε είναι ρεαλιστικό, να ζητάμε από τη Βενεζουέλα να το κάνει.

Ο λαός της Βενεζουέλας που, με τη δύναμη των νόμιμων θεσμών του, θα καθορίσει τη μοίρα του. Ούτε τα MME, ούτε ο ΟΑK, ούτε οι ΗΠΑ, ούτε οποιαδήποτε άλλη χώρα στην περιοχή. Η απλή πρόταση συγκυβέρνησης με την πραξικοπηματική δεξιά πτέρυγα, που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, η οποία έχει χρησιμοποιήσει φυσική και συμβολική βία για να επιτεθεί στις οργανώσεις των Τσαβιστών, στους αγωνιστές και στο λαό γενικότερα, αποτελεί περιφρόνηση της λειτουργίας του κράτους δικαίου της Βενεζουέλας και του εθνικού της Συντάγματος, το οποίο δεν προβλέπει δεύτερους γύρους εκλογών ή ξένους ελέγχους. Καμία χώρα δεν θα ήταν πρόθυμη να παραδώσει την κυριαρχία της επιτρέποντας σε άλλες χώρες να αξιολογήσουν τις εκλογικές της διαδικασίες.

Είναι πολύ απλό: Το νομικό πλαίσιο της Βενεζουέλας προβλέπει μια διαδικασία σε περίπτωση που υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία, η οποία είναι η κατάθεση προσφυγής ενώπιον του εκλογικού τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου. Η διαδικασία αυτή βρίσκεται σε εξέλιξη με πρωτοβουλία του ίδιου του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο και η απόφαση που θα εκδοθεί από το Δικαστήριο θα πρέπει να αποτελέσει το τέλος κάθε ισχυρισμού.

Τα Κινήματα ALBA  καλούμε τις προοδευτικές και επαναστατικές δυνάμεις που είναι συνεπείς με τον αντιιμπεριαλιστικό αγώνα να υπερασπιστούν ενεργά τη Βενεζουέλα σε αυτό το πλαίσιο  της απόπειρας πραξικοπήματος που πραγματοποιείται με μπροστάρη το μοναδικό τμήμα της τοπικής αντιπολίτευσης φασιστικού χαρακτήρα, αλλά στο παρασκήνιο καθοδηγείται από τη στρατηγική του περιφερειακού ελέγχου από τις ΗΠΑ. Σήμερα πάνε για τη Βενεζουέλα, αύριο θα πάνε για τους άλλους λαούς μας. Αν δεν το  υπερασπιστούμε με αυτούς τους όρους, αύριο θα είναι πολύ αργά για εμάς.

Ας μην πέφτουμε σε σύγχυση, ας μην κάνουμε κανένα λάθος: ο εχθρός παραμένει ο ίδιος, ακόμη και αν μεταμφιέζεται με νέα ρούχα και νέες μάσκες. Είμαστε επίσης οι ίδιοι άνδρες και γυναίκες που υποσχεθήκαμε στον Κομαντάντε να είμαστε πάντα πιστοί, όσοι από εμάς υποσχεθήκαμε να πετύχουμε τη δεύτερη και οριστική ανεξαρτησία, όσοι από εμάς θα υπερασπιζόμαστε πάντα την κυριαρχία της ηπείρου μας.

 


 

 
  
      🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι  μας στο Τelegram