Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

H Κούβα απορρίπτει για αλλη μια φορά το βέτο των ΗΠΑ για την ειρήνη στην Παλαιστίνη

Αβάνα, 10 Δεκεμβρίου (Prensa Latina) Ο πρόεδρος της Κούβας Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ επανέλαβε σήμερα στο κοινωνικό δίκτυο X την απόρριψη της αδυναμίας του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να σταματήσει τη σφαγή κατά του παλαιστινιακού πληθυσμού στη Λωρίδα της Γάζας.

Στο μήνυμά του υπενθύμισε ότι ο κόσμος γιόρτασε χθες τη Διεθνή Ημέρα κατά της Γενοκτονίας και σήμερα την 75η επέτειο της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και διερωτήθηκε: Τι ωφελούν οι ημέρες και οι εορτασμοί αν δεν μπορούν να σταματήσουν τη γενοκτονία στη Γάζα ή το συνένοχο βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ;

Ο Κουβανός ηγέτης απέρριψε την προηγούμενη ημέρα από αυτό το βήμα το βέτο των ΗΠΑ σε ένα νέο σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) που απαιτούσε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Αρκετά με την ατιμωρησία του Ισραήλ. Η ιστορία δεν θα ξεχάσει ποτέ εκείνους που θα μπορούσαν να σταματήσουν τη γενοκτονία και δεν το έκαναν, έγραψε αναφερόμενος στις συνυπεύθυνες ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών στο εν λόγω όργανο του ΟΗΕ που ματαίωσαν την έγκριση ενός σχεδίου ψηφίσματος που υποβλήθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ζητούσε οριστική κατάπαυση του πυρός.

Το κείμενο στο οποίο άσκησε βέτο η Ουάσινγκτον έλαβε την έγκριση 13 μελών του σώματος την περασμένη Παρασκευή και είχε τη συμπαράσταση εκατό χωρών που εκπροσωπούνται στον ΟΗΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κούβας, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο απείχε.

Η επίθεση του Ισραήλ εναντίον του παλαιστινιακού πληθυσμού έχει προκαλέσει περισσότερους από 17.400 θανάτους και 46.400 τραυματίες στη Γάζα από τις 7 Οκτωβρίου.

Την 1η Δεκεμβρίου, οι μάχες επαναλήφθηκαν μετά τη λήξη της ανθρωπιστικής εκεχειρίας που συμφωνήθηκε πριν από μία εβδομάδα μεταξύ του σιωνιστικού κράτους και του κινήματος Χαμάς, με την κοινή διαμεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μπροστά στη νέα κλιμάκωση, πολλαπλασιάζονται οι φωνές υπέρ της λύσης των δύο κρατών ως του μοναδικού δυνατού τρόπου για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

 

 

🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉   https://t.me/prensarebeldegr

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop