Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

Οι αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας και της Γουιάνας αρχίζουν διάλογο στον San Vicente y las Granadinas

Πηγή: teleSUR (telesurtv.net)

Η συνάντηση οργανώθηκε υπό την αιγίδα της Celac και της Caricom , καθώς και του προέδρου της Βραζιλίας  Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

Οι αντιπροσωπείες της Βενεζουέλας και της Γουιάνας, με επικεφαλής τους αντίστοιχους προέδρους τους, Νικολάς Μαδούρο και Ιρφάαν Αλί, ξεκίνησαν το απόγευμα της Πέμπτης στο αεροδρόμιο του Κίνγκσταουν  στο San Vicente & las Granadinas, τον απευθείας διάλογο για να συζητήσουν τη διαμάχη για την Εσεκίμπα της Γουιάνας.

Νωρίτερα, οι δύο ηγέτες πραγματοποίησαν συναντήσεις με άλλους συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις της ημέρας.

Εκπρόσωποι της Caricom και της Celac, που ήταν επίσης παρόντες στο Κίνγκσταουν, είχαν χωριστές συναντήσεις με τους ηγέτες Mαδούρο και Aλί στο προοίμιο της απευθείας διμερούς συνάντησης των δύο κυβερνήσεων.

Ο ηγέτης της Βενεζουέλας πραγματοποίησε συνάντηση με τους ηγέτες της Caricom στην οποία επανέλαβε τη θέση του Καράκας, η οποία μπορεί να συνοψιστεί ως εξής: Διατήρηση του διαλόγου στο πλαίσιο της Συμφωνίας της Γενεύης του 1966 και της λεγόμενης "ειρηνευτικής διπλωματίας" που επιτεύχθηκε με την υποστήριξη της Celac, της Caricom και του ΟΗΕ στη συνάντηση αυτή.

Επανέλαβε επίσης ότι το Διεθνές Δικαστήριο επιλύει υποθέσεις αλλά όχι διαφορές και ότι, όπως και 119 άλλες χώρες, η Βενεζουέλα δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο έφθασε το πρωί της Πέμπτης στο διεθνές αεροδρόμιο του Κίνγκσταουν, πρωτεύουσας του Αγίου Βικεντίου, όπου θα διεξαχθεί ο διμερής διάλογος με τον ομόλογό του από τη Γουιάνα, Ιρφάαν Άλι, ο οποίος επίσης βρίσκεται από σήμερα σε αυτήν την πρωτεύουσα.

Η θέση της Βενεζουέλας σχετικά με τη διμερή διαφορά είναι ότι ο άμεσος διάλογος μεταξύ των μερών, στην αναζήτηση μιας πρακτικής και αμοιβαία επωφελούς ατζέντας λύσεων, είναι η μόνη λύση, στο πλαίσιο του σεβασμού της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ως ζώνης ειρήνης.

Οι χώρες της Καραϊβικής, υπό την αιγίδα της Κοινότητας της Καραϊβικής (Caricom) και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC), φιλοξενούν τους αρχηγούς κρατών της Βενεζουέλας και της Γουιάνας για συνομιλίες σχετικά με τη Γουιάνας Εσεκίμπα.

 Ο άμεσος διάλογος, που προτάθηκε από το Καράκας και τελεί υπό την αιγίδα της Celac και της Caricom, έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου ο λαός της Βενεζουέλας ενέκρινε σε συμβουλευτικό δημοψήφισμα την ιστορική του θέση για επίλυση της διαφοράς με αυτόν τον τρόπο.

Στις συναντήσεις αυτές συμμετέχουν επίσης οι πρωθυπουργοί της Ντομίνικα, Ρούσβελτ Σκέριτ, της Γρενάδας, Ντίκον Μίτσελ, της Σάντα Λουσία, Φίλιπ Τζόζεφ Πιέρ, των Μπαρμπάντος, Μία Αμόρ Μότλεϊ, των Μπαχάμες, Φίλιπ Έντουαρντ Ντέιβις και του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, Κιθ Ρόουλι.


 

 

🔔 Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο Τelegram  👉 https://t.me/prensarebeldeg

 
👉 Κατεβάστε την εφαρμογή:  Telegram Desktop