Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023

O Πρόεδρος της Κολομβίας Πέτρο χαρακτηρίζει την "απόλυτη πολιορκία" της Γάζας από το Ισραήλ ως ναζιστική πρακτική

Πηγή:  Resumen Latinoamericano

 Ο πρόεδρος της Κολομβίας αποκαλεί τους Ισραηλινούς νεοναζί, μετά τη διαταγή για "πλήρη πολιορκία" κατά της Λωρίδας της Γάζας λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Χαμάς.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ Ιωάβ Γκάλαντ διέταξε τη Δευτέρα "πλήρη πολιορκία" της 
Λωρίδας της Γάζας και δήλωσε ότι οι σιωνιστές πολεμούν ενάντια σε "ανθρώπινα ζώα". Αντιδρώντας, ο πρόεδρος της Κολομβίας, Γκουστάβο Πέτρο, έγραψε στον λογαριασμό του στο X ότι "αυτό είναι που έλεγαν οι Ναζί για τους Εβραίους".

"Οι δημοκρατικοί λαοί δεν μπορούν να επιτρέψουν στον ναζισμό να επανέλθει στη διεθνή πολιτική. Οι Ισραηλινοί και οι Παλαιστίνιοι είναι ανθρώπινα όντα που υπόκεινται στο διεθνές δίκαιο. Αυτή η ρητορική μίσους αν συνεχιστεί θα φέρει μόνο ένα ολοκαύτωμα", πρόσθεσε.

Επίσης, συνέκρινε την κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας με το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, λέγοντας ότι "όσοι τα αναπτύσσουν γίνονται εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας".

Ο Κολομβιανός ηγέτης εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στον παλαιστινιακό λαό, λέγοντας ότι έχοντας μελετήσει την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση από τα νεανικά του χρόνια, γνωρίζει "την τεράστια αδικία που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός λαός από το 1948".

Αυτή είναι η τρίτη φορά που ο Πέτρο επαναλαμβάνει τη φιλοπαλαιστινιακή του στάση μετά την κλιμάκωση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε το Σάββατο να τερματιστεί η κατοχή των παλαιστινιακών εδαφών από το Ισραήλ και να αναγνωριστεί πλήρως το κράτος της Παλαιστίνης.

Οι δηλώσεις του  έρχονται την τρίτη ημέρα αφότου το Παλαιστινιακό Ισλαμικό Κίνημα Αντίστασης (ΧΑΜΑΣ) ξεκίνησε τη λεγόμενη επιχείρηση "Καταιγίδα Αλ Άκσα" εναντίον ισραηλινών θέσεων, σκοτώνοντας μέχρι στιγμής περισσότερους από 1.000 σιωνιστές.

Ως αντίδραση, ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε επίθεση εναντίον της Γάζας, η οποία, σύμφωνα με ιατρικές πηγές στον παλαιστινιακό θύλακα, έχει αφήσει πίσω της περισσότερους από 687 νεκρούς, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

 Από το 2007, ο παράκτιος θύλακας βρίσκεται υπό χερσαίο, εναέριο και θαλάσσιο αποκλεισμό από το σιωνιστικό καθεστώς. Ο αποκλεισμός καταδικάζεται από τα Ηνωμένα Έθνη και όλες τις κορυφαίες ΜΚΟ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κόσμο.

Στην πραγματικότητα, το κατοχικό καθεστώς επέβαλε τον αποκλεισμό για να κάμψει τη θέληση του λαού της Γάζας και να τον πιέσει να σταματήσει να υποστηρίζει τις δυνάμεις αντίστασης.

Ωστόσο, μετά από 16 χρόνια, περισσότεροι Παλαιστίνιοι, τόσο στη Λωρίδα της Γάζας όσο και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Αλ-Κουντς (Ιερουσαλήμ), υποστηρίζουν πλέον την Αντίσταση ως το πιο αποτελεσματικό όπλο κατά της κατοχής.