Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023

Σύνοδος Κορυφής G77+ Κίνα, η επείγουσα ανάγκη της ενότητας

Πηγή:  www.presidencia.gob.cu  
  Angélica Paredes López

Ομάδα των 77 συν την Κίνα: η επείγουσα ανάγκη της ενότητας 15 & 16 Σεπτεμβρίου 2023, Σύνοδος Κορυφής στην Αβάνα, Κούβα

Στις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2023 θα διεξαχθεί στην Αβάνα η Σύνοδος Κορυφής των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της Ομάδας των 77 συν την Κίνα, ύστερα από πρόσκληση της Κούβας, η οποία έχει αναλάβει την Περιοδική Προεδρία της Ομάδας για το 2023. Το θέμα που θα απασχολήσει τη Συνόδο Κορυφής θα είναι : «Σύγχρονες προκλήσεις για την ανάπτυξη : Ο ρόλος της Επιστήμης, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας».

 

Το 1964, οι χώρες του Τρίτου Κόσμου αποφάσισαν να ενωθούν για να προωθήσουν μαζί κοινές θέσεις για την παγκόσμια οικονομία. Από τότε, είχαν διαπιστωθεί πιεστικά προβλήματα για τις υπανάπτυκτες χώρες οι οποίες απαιτούσαν, και απαιτούν μέχρι και σήμερα, το δικαίωμα στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Τα επόμενα χρόνια και άλλοι λαοί κατέκτησαν την ανεξαρτησία τους και έτσι εντάχθηκαν και νέα μέλη στην Ομάδα των 77 συν την Κίνα, ασιατικό κράτος που ενσωματώθηκε το 1992.

Παρόλα αυτά, πάνω από πέντε δεκαετίες μετά την ίδρυσή της, οι ανησυχίες και τα πιεστικά ζητήματα αυτής της Ομάδας, όχι μόνο επιμένουν, αλλά και έχουν οξυνθεί, απέναντι στην σύγχρονη οικονομική τάξη πραγμάτων που έχει γεννήσει συγρούσεις και προκλήσεις.

Ζούμε σε καιρούς συστημικής κρίσης : οικονομική, υγειονομική, κλιματική, ενεργητική, επισιτιστική, κοινωνική... Και εν μέσω όλων αυτών, επιμένει μια κλιμάκωση στις γεωπολιτικές τάσεις και τις μορφές της ηγεμονίας των πιο ισχυρών χωρών όλου του Πλανήτη.

Για τις χώρες του Νότου, όπως είχε επισημάνει ο Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρους στην Πρώτη Σύνοδο Κορυφής που είχε πραγματοποιηθεί στην Αβάνα –Απρίλιος του 2000-, σήμερα παραμένει «το χάσμα στην ανάπτυξη ανά περιοχές και η πρόσβαση στις τεχνολογίες και την γνώση συνεχίζει να γίνεται με άνισους όρους». Σε αυτό προστίθονται θέματα κλειδιά, όπως η επείγουσα δομική αναθεώρηση της διεθνούς χρηματοπιστωτικής αρχιτεκτονικής και των δράσεων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε παγκόσμια κλίμακα.

Σε ένα σκηνικό αρκετά πολύπλοκο για τον κόσμο, η Κούβα ανέλαβε την Περιοδική Προεδρία φέτος τον Ιανουάριο της Ομάδας των 77 συν την Κίνα, και είναι η πρώτη φορά που το Νησί ηγείται αυτού του διαπραγματευτικού μπλοκ των χωρών σε ανάπτυξη.

Με αφορμή αυτό, ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μιγκέλ Ντίας Κανέλ Μπερμούδες, σε μήνυμά του, δήλωσε την δέσμευση της χώρας του στην ειρήνη και στον δίκαιο αγώνα των λαών, εκφράζοντας ότι: «Πάντοτε είναι επίκαιρη η ενότητα, όμως σήμερα είναι επιτακτικό πρόσταγμα, το μεγαλύτερο από όλα τα επείγοντα καθήκοντα!»

«Να υπολογίζετε στην Κούβα και την αμετάκλητη δέσμευσή της να εργαστεί ακούραστα, μαζί με όλα τα μέλη αυτής της σημαντικής Ομάδας, για την υπεράσπιση των μεγαλύτερων συμφερόντων των εθνών μας», διαβεβαίωσε.

Και παρακάτω, δήλωσε: «Η Κούβα υπολογίζει επίσης σε εσάς και ελπίζει ότι το πνεύμα ενότητας και αλληλεγγύης που γέννησε τους 77 συν την Κίνα να υπερισχύσει απέναντι στα μικροπρεπή συμφέροντα εκείνων που επιδιώκουν να διατηρήσουν αμετακίνητη την άδικη σημερινή οικονομική τάξη πραγμάτων».

Ειδικοί θεωρούν ότι, μετά από σχεδόν 60 χρόνια ύπαρξης, η Ομάδα των 77 συν την Κίνα, έχει επιτύχει να παραμείνει ενωμένη, με την πολυμέρεια ως βασική αρχή των στρατηγικών συνεργασίας Νότου-Νότου, παρά τις υπάρχουσες πολιτιστικές, γεωγραφικές, οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές διαφορές των χωρών που την απαρτίζουν.

Η Κούβα, από τότε που εντάχθηκε σε αυτό το μπλοκ χωρών το 1971, έχει συμμετάσχει ενεργά και υπερασπίζεται μόνιμα την έννοια της ενότητας, ειδικότερα κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών της κουβανικής προεδρίας της Ομάδας, ως συνθήκη για τις εργασίες και τις δράσεις με εποικοδομητικό τρόπο, βασισμένη στην πιο ευρεία συναίνεση και προωθώντας το σύνολο.

Μπροστά στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος Ντίας Κανέλ στην πρόσκληση για το επικείμενο ραντεβού: «Κάθε λεπτό μετράει στην αναζήτηση λύσεων στα επείγοντα προβλήματα των λαών μας».

Από την Πρώτη Σύνοδο Κορυφής των χωρών του Νότου, που είχε πραγματοποιηθεί στην Κούβα το 2000, περισσότερες από δύο δεκαετίες μετά δηλαδή, τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα και η ενότητα συνεχίζει να είναι στην ημερήσια διάταξη σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς.

Τέλος, στην Ομάδα των 77 συν την Κίνα, η διαφορετικότητα δεν μπορεί να είναι αδυναμία, αλλά δύναμη. Και αυτή, χωρίς αμφιβολία, είναι η συνθήκη και προϋπόθεση που θα υποστηριχτεί αυτό το Σαββατοκύριακο στην κουβανική πρωτεύουσα.