Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2023

Λούλα: Χαρακτήρισε «παράνομο» το οικονομικό εμπάργκο των ΗΠΑ στην Κούβα

Πηγή:  The Press Project

Πραγματοποιώντας το πρώτο του ταξίδι στην Κούβα κατά τη διάρκεια της τρίτης θητείας του, ο Πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίζ Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα χαρακτήρισε «παράνομο» το εμπάργκο που επιβλήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες στο νησί.

Κατήγγειλε τη συμπερίληψη του νησιού στη λίστα των κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Η Κούβα υπήρξε υπέρμαχος της δικαιότερης παγκόσμιας διακυβέρνησης. Και μέχρι σήμερα είναι θύμα ενός παράνομου οικονομικού εμπάργκο», είπε ο Λούλα σε ομιλία που άνοιξε τη Σύνοδο Κορυφής των αναπτυσσόμενων χωρών της G77 στην πρωτεύουσα, Αβάνα. «Η Βραζιλία είναι ενάντια σε οποιοδήποτε μονομερές μέτρο καταναγκασμού. Απορρίπτουμε τη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των κρατών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία».

Τα σχόλια έγιναν λίγες ώρες πριν ο Λούλα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και θα έχει διμερείς συνομιλίες με τον Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της Συνέλευσης, η Βραζιλία αναμένεται να επιστρέψει στην ιστορική της θέση καταδίκης του εμπάργκο στην Κούβα, μια από τις προτάσεις που συνήθως ψηφίζεται κάθε χρόνο στα Ηνωμένα Έθνη και περνά με συντριπτική πλειοψηφία. Το 2019, κατά τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης του δεξιού Ζαΐρ Μπολσονάρου, η Βραζιλία καταψήφισε την πρόταση μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ.