Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Ο πρόεδρος της Βολιβίας συναντιέται με τις ρωσικές αρχές στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η Μόσχα «εκτιμά την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Βολιβίας».

Ο Πρόεδρος της Βολιβίας,Λουίς Άρσε, πραγματοποίησε συνάντηση αυτή την Κυριακή στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας με την αντιπροσωπεία του Συμβουλίου της Ρωσικής Εθνοσυνέλευσης, στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του Προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα.

«Θα ενισχύσουμε τις διμερείς σχέσεις συνεργασίας στην τεχνολογία, την ενέργεια, το εμπόριο και την εκπαίδευση, μεταξύ άλλων τομέων», δήλωσε ο πρόεδρος του πολυεθνικού κράτους της Βολιβίας έπειτα από την πρώτη του συνάντηση κατά την άφιξή του στη Βραζιλία.

Σε αυτό το πνεύμα ο Aρσε εξέφρασε κατά τις διμερείς συνομιλίες την προθυμία του να επεκτείνει και να εδραιώσει τη συνεργασία με τη Ρωσία σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.


Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιένκο, επεσήμανε ότι η Μόσχα «εκτιμά την ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική της Βολιβίας και την ανεξάρτητη πορεία της για διατήρηση της κυριαρχίας και την υπεράσπιση των εθνικών της συμφερόντων».

Ομοίως, ο αξιωματούχος τόνισε ότι "τόσο η Ρωσία όσο και η Βολιβία έχουν το ίδιο όραμα για το μέλλον στην προοπτική ενός πιο δίκαιου πολυπολικού κόσμου. Εδώ οι προσεγγίσεις μας είναι απολύτως παρόμοιες".

Παράλληλα, ο Ματβιένκο υπενθύμισε την πρόσκληση του Κρεμλίνου προς τον αρχηγό του κράτους της Βολιβίας να επισκεφθεί τη Ρωσία ,εκφράζοντας την ελπίδα να μπορέσει να πραγματοποιηθεί φέτος αυτή επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας του έθνους της Νότιας Αμερικής τόνισε τη σημασία της πραγματοποιηθείσας συνάντησης με τις ρωσικές αρχές στα πλαίσια των καλών διμερών σχέσεων των δύο χωρών.