Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Ομπραδόρ: 200 χρόνια Δόγματος Μονρόε είναι αρκετά

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Ο ΑΜΛΟ πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, στην πρωτεύουσα του Μεξικού.

O Πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, δήλωσε χθες ότι θα παροτρύνει, σε μια σύνοδο κορυφής, την κυβέρνηση των ΗΠΑ να τερματίσει το παρεμβατικό Δόγμα Μονρόε που ακολουθεί τα τελευταία 200 χρόνια.

Ως οικοδεσπότης της Συνόδου Κορυφής των Ηγετών της Βόρειας Αμερικής την επόμενη εβδομάδα, ο Λόπεζ Ομπραδόρ πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, και τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, στην πρωτεύουσα του Μεξικού.

Ο Λόπεζ Ομπραδόρ σχεδιάζει να καλέσει τον Μπάιντεν να αλλάξει την πολιτική των ΗΠΑ για «παρέμβασεις» σε όλες τις χώρες της Αμερικής.


Το Δόγμα Μονρόε, που διατυπώθηκε το 1823 από τον τότε Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζέιμς Μονρόε, «υπάρχει για 200 χρόνια», είπε στους δημοσιογράφους, κατά τη διάρκεια της καθημερινής του συνέντευξης Τύπου στο Εθνικό Παλάτι στην Πόλη του Μεξικού.

«Σεβαστείτε την αυτονομία και την αυτοδιάθεση των λαών. Είναι μια πολύ σημαντική αλλαγή«, δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ.

Πρότεινε επίσης την οικονομική ενοποίηση της Βόρειας Αμερικής με το υπόλοιπο δυτικό ημισφαίριο για την προώθηση της ανάπτυξης και την αντιμετώπιση της μετανάστευσης.