Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2023

Τουλάχιστον 29 σκοτώθηκαν κατά τη σύλληψη του γιου του Ελ Τσάπο στο Μεξικό

Πηγή:  Kοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

19 ύποπτα μέλη συμμορίας και 10 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ένα κύμα βίας γύρω από τη σύλληψη του μεξικανού αφεντικού καρτέλ ναρκωτικών Οβίδιο Γκουσμάν.

Δεκαεννέα ύποπτα μέλη συμμορίας και 10 στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε ένα κύμα βίας γύρω από τη σύλληψη του μεξικανού αφεντικού καρτέλ ναρκωτικών Οβίδιο Γκουσμάν στη βόρεια πολιτεία Σιναλόα, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας Λουίς Κρεσένσιο Σαντοβάλ, όπως μεταδίδει το Reuters.

Οι μεξικανικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν την Πέμπτη τον Γκουσμάν, έναν γιο του φυλακισμένου βασιλιά Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν. Μέλη του καρτέλ της Σιναλόα και οι συνεργάτες τους αφηνίασαν, πολεμώντας τις δυνάμεις ασφαλείας, πυρπολώντας οχήματα και κλείνοντας δρόμους σε όλη την παράκτια πολιτεία του Ειρηνικού.

Η βία επικεντρώθηκε μέσα και γύρω από την Κουλιακάν, την πρωτεύουσα της Σιναλόα, την έδρα του ισχυρού καρτέλ ναρκωτικών του οποίου ηγήθηκε ο Ελ Τσάπο πριν από τη σύλληψή του το 2016 και την έκδοσή του στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2017.

Άλλα είκοσι ένα άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων της Πέμπτης, είπε ο Σαντοβάλ σε συνέντευξη Τύπου. Είπε ότι δεν υπάρχουν αναφορές για θανάτους αμάχων.

Ο Οβίδιο Γκουσμάν, 32 ετών, συνελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης, προκαλώντας ανταλλαγή πυροβολισμών με μέλη συμμοριών, είπε ο Σαντοβάλ. Στη συνέχεια, έγινε εξαγωγή του Γκουσμάν με ελικόπτερο από το σπίτι όπου τον έπιασαν και τον μετέφεραν στην Πόλη του Μεξικού, πρόσθεσε ο υπουργός. Τώρα κρατείται σε ομοσπονδιακή φυλακή υψίστης ασφαλείας.

Μια ενισχυμένη παρουσία ασφαλείας θα παραμείνει σε ισχύ στη Σιναλόα για την προστασία του κοινού, με επιπλέον 1.000 στρατιωτικούς να ταξιδεύουν στην περιοχή σήμερα, είπε ο Σαντοβάλ.

Ο πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ είπε ότι καμία αμερικανική δύναμη δεν βοήθησε στη σύλληψη του Οβίδιο.

Το αεροδρόμιο του Κουλιάκαν παρέμεινε κλειστό την Παρασκευή, ανέφεραν οι αρχές.

Μια αποτυχημένη επιχείρηση για τη σύλληψη του Οβίδιο το 2019 κατέληξε σε ταπείνωση για την κυβέρνηση του Λόπες Ομπραδόρ, αφού αυτή η σύλληψη προκάλεσε επίσης βίαιη αντίδραση από τους πιστούς του καρτέλ.

Εκείνη την εποχή, ο Οβίδιο αφέθηκε γρήγορα ελεύθερος για να αποτρέψει την απειλή ανταπόδοσης από το καρτέλ του.

Η τελευταία σύλληψη του Οβίδιο έρχεται πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Βόρειας Αμερικής στην Πόλη του Μεξικού την επόμενη εβδομάδα, στην οποία θα παραστεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Η συνεργασία για την ασφάλεια αναμένεται να είναι στην ημερήσια διάταξη.