Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2022

Καταλήψεις αεροδρομίων από αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Περού

Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Οι μέχρι στιγμής διαδηλώσεις καταγράφουν τρεις νεκρούς, περισσότερους από 30 τραυματίες, δύο εκ των οποίων σοβαρά.

Οι διαδηλωτές που ζητούσαν το κλείσιμο του Κογκρέσου, την άμεση προκήρυξη εκλογών και την απελευθέρωση του πρώην προέδρου Πέδρο Καστίγιο, κατέλαβαν τη Δευτέρα το περιφερειακό αεροδρόμιο της Αρεκίπα στο Περού, επιβεβαίωσε το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές κατέλαβαν το αεροδρόμιο της Αρεκίπα, της δεύτερης πιο σημαντικής πόλης στο Περού, και απέκλεισαν τον αυτοκινητόδρομο, ενώ επιβεβαιώθηκε το κλείσιμο του διεθνούς αεροδρομίου Αλφρέδο Ροντρίγκες Μπαγιόν όταν ο διάδρομος αποκλείστηκε από διαδηλωτές.


Η εταιρεία Aeropuertos Andinos del Perú, που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο, ανέφερε το «κλείσιμο» των εγκαταστάσεων μέχρι νεοτέρας.

Όλο το προσωπικό έχει εκκενωθεί, ανέφερε η εταιρεία, σε δήλωση που επιβεβαιώνει ότι το αεροδρόμιο έχει «καταληφθεί» από μια ομάδα που «έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιβατών» με επιθέσεις σε υποδομές.

Παραμένει αποκλεισμένος από κατοίκους ο αυτοκινητόδρομος Παναμερικάνα Σουρ  . Αυτή τη Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου, τοποθέτησαν πέτρες στην είσοδο της συνοικίας Λα Χόγια  , στην Αρεκίπα  . Διαδηλώσεις καταγράφονται σε διάφορες πόλεις του Περού (μεταξύ αυτών, Καχαμάρκα, Αρεκίπα, Ουανκάγιo, Κούσκο και Πούνο ).

Μια ομάδα  ανθρακωρύχων από την Τσάλα  και τη  Μογιεουάκα   έχουν επίσης μπλοκάρει τον αυτοκινητόδρομο Παναμερικάνα Σουρ  , στην επαρχία Καραβελί  και μαζί τους έχουν έρθει ανθρακωρύχοι από το Αγιακούτσο.

Το κάλεσμα για τους αποκλεισμούς δρόμων ήρθε ως αποτέλεσμα της βίας που καταγράφηκε εν μέσω της καταστολής των διαδηλώσεων κατά του Νομοθετικού Σώματος και του αιτήματος για πρόωρες εκλογές.

Η περουβιανή υπηρεσία αεροπορίας CORPAC ανέφερε επίσης ότι το αεροδρόμιο Ανταουάιλας   είχε επηρεαστεί σοβαρά από τις διαδηλώσεις, αφού αποτέλεσε αντικείμενο επιθέσεων, βανδαλισμών και πυρκαγιάς.

Σε δήλωση της προέδρου αναφέρεται, «ανακοινώνω ότι έχω δώσει τις οδηγίες για την ειρηνική ανάκτηση του ελέγχου της εσωτερικής τάξης χωρίς να θίγονται τα θεμελιώδη δικαιώματα των πολιτών».


Η απόφαση της προέδρου ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εσωτερικών, Σεζάρ Θερβάντες, λίγα λεπτά πριν ο Μπολουάρτε απευθυνθεί σ στη χώρα σε εθνικό δίκτυο, μετά από συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε επειγόντως λόγω των κοινωνικών κινητοποιήσεων που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα.

Από την άλλη, ο πρόεδρος που διορίστηκε μετά την πτώση του Πέδρο Καστίγιο, ανακοίνωσε ότι οι αιτούμενες πρόωρες εκλογές θα λάβουν χώρα το 2024.


Εν τω μεταξύ, και παρά την καταστολή και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η πόλη Ανταουάιλας  στο Απουριμάκ    έχει παραλύσει για πέμπτη ημέρα μετά τις διαδηλώσεις που απαιτούν τις πρόωρες εκλογές και την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Ντολουάρτε.

Σύμφωνα με τους επικεφαλής των ομάδων που ηγούνται των διαδηλώσεων, οι διαδηλώσεις θα ενταθούν αυτή τη Δευτέρα μετά τον θάνατο δύο νεαρών, ενός 14χρονου εφήβου και ενός άλλου 18χρονου.