Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2022

Κοινό Ανακοινωθέν των κυβερνήσεων Κολομβίας, Μεξικού, Αργεντινής, Βολιβίας για την κατάσταση στο Περού

 Πηγή: cancilleria.gov.co

2022-12-12

Οι κυβερνήσεις της Δημοκρατίας της Κολομβίας, των Ηνωμένων Πολιτειών του Μεξικού, της Δημοκρατίας της Αργεντινής και του Πολυεθνικού κράτους της Βολιβίας εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για τα πρόσφατα γεγονότα που οδήγησαν στην απομάκρυνση και φυλάκιση του Χοσέ Πέδρο Καστίγιο Τερόνες, Προέδρου της Δημοκρατίας του Περού.

Δεν είναι αποτελεί είδηση ​​ ότι από την ημέρα της εκλογής του, ο Πρόεδρος Καστίγιο Τερόνες, έπεσε θύμα αντιδημοκρατικής παρενόχλησης, κατά παράβαση του άρθρου 23 της Αμερικανικής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, «Σύμφωνο της Κόστα Ρίκα», που εγκρίθηκε στις 22 Νοεμβρίου. του 1969, για να υποστεί αργότερα ην ίδια δικαστική κακομεταχείριση, κατά παράβαση του άρθρου 25 της προαναφερθείσας σύμβασης.

Οι κυβερνήσεις μας καλούν όλους τους αυτουργούς αυτής της  διαδικασίας να δώσουν προτεραιότητα στη βούληση των πολιτών που εκφράστηκε στις κάλπες. Αυτός είναι ο τρόπος ερμηνείας του πεδίου και των νοημάτων της έννοιας της δημοκρατίας που περιέχεται στο Διαμερικανικό Σύστημα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Προτρέπουμε όσους απαρτίζουν τους θεσμούς να απέχουν από την ανατροπή της λαϊκής βούλησης που εκφράζεται με ελεύθερη ψηφοφορία.

Ζητάμε από τις αρχές να σεβαστούν πλήρως τα ανθρώπινα δικαιώματα του Προέδρου Πέδρο Καστίγιο  και να του εξασφαλιστεί η δικαστική προστασία σύμφωνα με τους όρους που κατοχυρώνονται στο τελευταίο αναφερόμενο άρθρο.