Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου 2022

Η Νικαράγουα κοιτάζει με ενδιαφέρον τους BRICS

 Πηγή: Κοσμοδρόμιο (kosmodromio.gr)

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών από το 7ο Ανατολικό Οικονομικό Φόρουμ στο Βλαδιβοστόκ.

Η Νικαράγουα έχει επίγνωση των ευκαιριών ανάπτυξης που παρέχει η ένωση BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) και θα εμβαθύνει τις σχέσεις με τα κράτη μέλη της, δήλωσε στο TASS, σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών της Νικαράγουας, Ιβάν Ακόστα στο περιθώριο του 7ου Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ.

«Πιστεύουμε ότι οι BRICS αποτελούν μια βιώσιμη επιλογή για μια παγκόσμια συμμαχία που παρέχει πολλές ευκαιρίες για ανάπτυξη στις αναπτυσσόμενες χώρες, ιδιαίτερα εκείνες με διαφορετική οπτική για την παγκόσμια κατάσταση. Θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε να ενισχύσουμε τους δεσμούς με τα κράτη BRICS», ανέφερε.



Όσο αφορά στο θέμα των Δυτικών κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, ο Νκαραγουανός αξιωματούχος επανέλαβε τη στήριξή του στη Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα του δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε καμία πίεση.

Δήλωσε, επίσης, ότι η Νικαράγουα είναι έτοιμη να διερευνήσει τη χρήση των καρτών του ρωσικού συστήματος πληρωμών Mir στο έδαφός της, ενώ οι συνομιλίες που θα διεξάγει η αντιπροσωπεία της λατινοαμερικάνικςη χώρας στα πλαίσια του Φόρουμ αναμένεται να επικεντρωθούν στη δυνατότητα οργάνωσης μιας θαλάσσιας εμπορικής διαδρομής μεταξύ των λιμανιών του Βλαδιβοστόκ και του Κορίντο.

«Αναμένουμε να έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε για εξαγωγές και εισαγωγές ρωσικών προϊόντων», είπε ο Ιβάν Ακόστα μιλώντας στο πρακτορείο TASS. «Δεδομένου ότι το Βλαδιβοστόκ είναι ένα σημαντικό λιμάνι του Ειρηνικού Ωκεανού, αυτό είναι πολύ επωφελές για εμάς, καθώς το κύριο λιμάνι μας στο Κορίντο βρίσκεται επίσης στον Ειρηνικό Ωκεανό. Μπορεί να δημιουργηθεί μια βιώσιμη διαδρομή μεταξύ Βλαδιβοστόκ και Κορίντο, η οποία θα ωφελήσει και τις δύο χώρες», πρόσθεσε. 


Tο 7ο Οικονομικό Φόρουμ της Ανατολής πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 8 Σεπτεμβρίου 2022 Βλαδιβοστόκ στην πανεπιστημιούπολη του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου Άπω Ανατολής (FEFU).

Η ολομελειακή του σύνοδος αναμένεται να διεξαχθεί στις 7 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, των πρωθυπουργών της Μιανμάρ, της Αρμενίας και της Μογγολίας και του προέδρου της Μόνιμης Επιτροπής του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου της Κίνας.

Οι πρωθυπουργοί της Ινδίας, της Μαλαισίας και του Βιετνάμ θα συμμετέχουν μέσω βιντεοσκοπημένων χαιρετισμών.

Το κύριο θέμα του Φόρουμ – «Το μονοπάτι προς έναν πολυπολικό κόσμο» – αντικατοπτρίζει, σύμφωνα με τους διοργανωτές, τις παγκόσμιες διαδικασίες αλλαγής που έχουν ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση ενός νέου οικονομικού μοντέλου και παρέχει την ευκαιρία να διεξαχθεί διάλογος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.