Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2022

Η Κούβα εγκρίνει με δημοψήφισμα τον νέο Οικογενειακό Κώδικα

Πηγή:  prensa-latina.cu

Περίπου οκτώ εκατομμύρια Κουβανοί ψηφοφόροι καλούνται αυτή την Κυριακή να εγκρίνουν το δημοψήφισμα για τον νέο Οικογενειακό Κώδικα.

Η αποτελεσματική άσκηση του νομοθετικού δημοψηφίσματος είναι πρωτοφανής στη συνταγματική ιστορία του νησιού, που με αυτό το βήμα εντάσσεται στις λίγες χώρες που έχουν αναπτύξει έναν τέτοιο θεσμό άμεσης δημοκρατίας.

Για να διασφαλιστεί η επιτυχία της διαδικασίας, εγκαταστάθηκαν περισσότερα από 23.000 εκλογικά τμήματα σε όλη τη χώρα, τα οποία είναι έτοιμα να διεκπεραιώσουν τη διαδικασία της ψηφοφορίας που θα διεξαχθεί την Κυριακή από τις 7:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ. , δήλωσε η πρόεδρος του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου ( CEN), Αλίνα Μπαλσέιρο.

Η αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι δημιουργήθηκαν οι υλικοτεχνικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκαν δοκιμές από τις εκλογικές αρχές και συγκροτήθηκε ολόκληρο το σύστημα, το οποίο κάλεσε τον πληθυσμό να προσέλθει μαζικά στις κάλπες για να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα.

Η Μπαλσέιρο εξήγησε ότι σχεδόν 200.000 άτομα θα συμμετάσχουν στη διαδικασία, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 1.400 εποπτών και σχεδόν 28.000 συνεργατών.

Ο εν λόγω νομικός κανόνας έχει επίσης αναφερθεί και ως ο κώδικας της αγάπης, καθώς αναζητά τη συνειδητοποίηση του ατόμου, όχι μόνο από την συγγένεια, αλλά και στην καλή συμπεριφορά, στην προσοχή και τη φροντίδα και στην αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, αναγνωρίζει την αξιοπρέπεια ως την υπέρτατη αξία και το θεμέλιο των υπόλοιπων δικαιωμάτων που αναγνωρίζονται στο Σύνταγμα του 2019 και προσφέρει ασφάλεια δικαίου σε κάθε άτομο με αναπηρία, καταδικάζει την οικογενειακή κακοποίηση και σέβεται την οικογενειακή διαφορετικότητα.