Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2022

Πολλαπλές κρίσεις συγκλίνουν σε ανθρωπιστική τραγωδία στην Αϊτή

Πηγή: www.e-prologos.gr

Τα βασικά δικαιώματα υπονομεύονται καταστροφικά και η πρόσβαση σε κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες περικόπτεται επανειλημμένα

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τρεις κρίσεις άρχισαν να διασταυρώνονται με εντελώς νέους και τρομακτικούς τρόπους στην Αϊτή, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Helen La Lime, ειδική εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και επικεφαλής του Ολοκληρωμένου Γραφείου του ΟΗΕ στην Αϊτή, σε μια ενημέρωση. .

Μια κρίση συμμοριών συνεχίζει να διαταράσσει βίαια την καθημερινή ζωή, οδηγώντας περισσότερους από 20.000 ανθρώπους από τα σπίτια τους. Μια οικονομική κρίση έχει βάλει τη χώρα σε ασφυξία, με τους Αϊτινούς να αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες τιμές των τροφίμων και τα καύσιμα συχνά διατίθενται μόνο στη μαύρη αγορά.

Και καθώς αυτές οι δοκιμασίες εξελίσσονται και ο λαός της Αϊτής συμμετέχει σε νόμιμες διαμαρτυρίες, οι πολιτικοί φορείς εξακολουθούν να αγωνίζονται να βρουν κοινό έδαφος και να καθορίσουν έναν δρόμο προς τις εκλογές, είπε.

Όπως πάντα, οι ήδη πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο. Το σύστημα του ΟΗΕ στην Αϊτή εκτιμά ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι έχουν επηρεαστεί άμεσα από την πρόσφατη βία των συμμοριών, με τη συστηματική χρήση βίας με βάση το φύλο.

Η παρούσα γενικευμένη ανασφάλεια έχει επίσης περιορίσει σοβαρά την ανθρωπιστική πρόσβαση. Πριν από την τρέχουσα περίοδο εμφύλιων αναταραχών, περίπου 4,9 εκατομμύρια Αϊτινοί βρίσκονταν σε κατάσταση ανθρωπιστικής ανάγκης.

Μόνο τις τελευταίες δύο εβδομάδες, οι επιθέσεις στο Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια περίπου 2.000 τόνων επισιτιστικής βοήθειας αξίας σχεδόν 5 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, η οποία θα είχε υποστηρίξει συλλογικά έως και 200.000 από τους πιο ευάλωτους Αϊτινούς τον επόμενο μήνα , είπε.

Είναι αυτονόητο ότι κάτω από τέτοιες συνθήκες, βασικά δικαιώματα — από την ελευθερία μετακίνησης μέχρι την εκπαίδευση — υπονομεύονται καταστροφικά και η πρόσβαση σε βασικές κοινωνικές και υγειονομικές υπηρεσίες περικόπτεται επανειλημμένα. Οι φυλακές δεν έχουν λάβει τρόφιμα, φάρμακα ή νερό για μέρες, είπε.

Η ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από την εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ έγινε μετά τις έντονες, καθημερινές -για μια βδομάδα- διαδηλώσεις που ξέσπασαν στην Αϊτή ενάντια στις αυξήσεις στα καύσιμα, στα μέσα του Σεπτέμβρη.

Τότε, οργισμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν, εισέβαλαν και λεηλάτησαν -στο Gonaïves, βορειοδυτικά της πρωτεύουσας της Αϊτής- τις εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος, του γραφείου UNOPS (Γραφείο Ηνωμένων Εθνών για Υπηρεσίες Έργων), την Αγία Οικογένεια που ανήκει στον κλήρο και συγκεκριμένα στην Καθολική Εκκλησία, τη ζυθοποιία La Couronne, τα κεντρικά γραφεία του πρώην διευθυντή Δημοσίων Έργων κ.ά.

Η πολύ μεγάλη ακρίβεια και η επισφαλής καθημερινότητα είναι εύφλεκτα υλικά στην πολιτική ζωή της Αϊτής.

πηγή: telesurenglish.net