Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Το Ιράν υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ομάδα BRICS

 Πηγή: telesurtv.net

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Saeed Khatibzadeh, κοινοποίησε την απόφαση που χαιρέτισε η Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Ιράν υπέβαλε τη Δευτέρα το αίτημά της να ενταχθεί στην ομάδα χωρών Brics (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική), μια οικονομική και εμπορική συμμαχία εθνών, ενώ διαβεβαίωσε ότι η είσοδός της μπορεί να φέρει νέες αξίες και δυνατότητες .

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, Saeed Khatibzadeh, κοινοποίησε την απόφαση που χαιρέτισε η Ρωσία, αν και εξέφρασε την ανάγκη να θεσπιστούν απαιτήσεις για νέα μέλη. 

Σε αυτό το πνεύμα, ο Ρώσος προεδρικός σύμβουλος, Yuri Ushakov , δήλωσε ότι «είμαστε θετικοί για την πιθανή επέκταση αυτής της ένωσης», αλλά είναι απαραίτητο να καθοριστούν «οι διαδικασίες και οι απαιτήσεις για τους πιθανούς υποψηφίους να ενταχθούν στην ομάδα Brics».

‼️🇮🇷🤝🇷🇺🇨🇳🇮🇳🇿🇦🇧🇷TEHRAN (Tasnim) – Irán ha solicitado unirse a los BRICS‼️

Προηγουμένως, κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνόδου κορυφής του μπλοκ , ο Πρόεδρος της Αργεντινής Alberto Fernández εξέφρασε την προθυμία της χώρας του να ανήκει στην ομάδα και την περιέγραψε ως «μια πλατφόρμα με τεράστιες δυνατότητες».

Από την πλευρά του, ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, δήλωσε ότι η ενσωμάτωση νέων μελών συμβάλλει στην αύξηση της επιρροής και της αντιπροσωπευτικότητας των Brics.

Irán🇮🇷 solicita entrar en el grupo BRICS.

Η Νότια Αφρική ήταν η τελευταία χώρα που εντάχθηκε στο μπλοκ στις αρχές της περασμένης δεκαετίας μετά την πρόσκληση της τότε BRIC, η οποία έλαβε υπόψη τη δυνατότητά της να λειτουργήσει ως πύλη με την υπόλοιπη αφρικανική ήπειρο.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brics Business Forum πραγματοποιήθηκε εικονικά, με τη συμμετοχή, εκτός από τα μέλη, προσκεκλημένων χωρών όπως το Καζακστάν, η Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή, το Ιράν, η Αίγυπτος, η Ινδονησία, η Νιγηρία, η Σενεγάλη, τα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Ταϊλάνδη.