Τετάρτη 29 Ιουνίου 2022

Εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις στο Εκουαδόρ - Οι ιθαγενείς εξακολουθούν να διαδηλώνουν στους δρόμους του στρατιωτικοποιημένου Κίτο

 Πηγή:  - Resumen Latinoamericano  

Δείχνοντας απόλυτη ανευθυνότητα και περιφρόνηση στο λαό, ο Πρόεδρος δεν προσήλθε στις συνομιλίες με την CONAIE, ενώ την ίδια στιγμή, εκατοντάδες πολίτες κινητοποιούνται στο ιστορικό κέντρο του Κίτο

Η Κυβέρνηση προφασίστηκε την  επίθεση που σημειώθηκε σήμερα το πρωί εναντίον πομπής οχημάτων που φρουρούσε βυτιοφόρα καυσίμων σε περιοχή του Αμαζονίου.

Ο πρόεδρος του Εκουαδόρ, Γκιγιέρμο Λάσο, ανακοίνωσε την Τρίτη την αναστολή των συνομιλιών με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας Ιθαγενών Εθνοτήτων του Εκουαδόρ (Conaie) και άλλες οργανώσεις που προκήρυξαν την γενική απεργία. 

Κατά τη διάρκεια διαγγέλματος σε εθνικό δίκτυο, ο πρόεδρος δήλωσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να καθίσει να συνομιλήσει με όσους θέλουν να απαγάγουν την ειρήνη των πολιτών , επικαλούμενος τις πράξεις βίας που σημειώθηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης στο Shushufindi, στην Αμαζονία του Εκουαδόρ. Ανέφερε ότι μια αυτοκινητοπομπή που φρουρούσε βυτιοφόρα που μετέφεραν καύσιμα δέχτηκε επίθεση εκεί από εκατό άτομα. Στην επίθεση έχασε τη ζωή του ένας λοχίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ 12 μέλη της Εθνικής Αστυνομίας και του στρατού τραυματίστηκαν, αρκετοί από αυτούς σοβαρά.
Η κυβέρνηση δεν παρέστη, ωστόσο, η CΟΝΑΙΕ και άλλες συναφείς οργανώσεις επιμένουν στη θέση επανέναρξης του διαλόγου, το Κίνημα Ιθαγενών ζητά επίσης εγγυήσεις, τον απόλυτο σεβασμό των μερών και τη συνέχιση του διαλόγου.

Η Συνομοσπονδία Ιθαγενών Εθνοτήτων του Ισημερινού (Conaie) είχε συμφωνήσει τη Δευτέρα να συναντηθεί με την κυβέρνηση με επικεφαλής τον Γκιγιέρμο Λάσο για να αντιμετωπίσει τα κοινωνικά αιτήματα στο πλαίσιο μαζικών κινητοποιήσεων, οι οποίες συμπληρώνουν 15 ημέρες. Εκτός από τον CONAIE, στη συνάντηση συμμετείχαν η Εθνική Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αγροτών, Ιθαγενών και Μαύρων και το Συμβούλιο των Λαών (FENOCIN), οι Ευαγγελικές Οργανώσεις Ιθαγενών του Ισημερινού (FEINE), καθώς και εκπρόσωποι της Εκτελεστικής, της Νομοθετικής και της Εκτελεστικής και της Εκλογικής, της Δικαστικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.


2η συνάντηση των CONAIE, CONFENIAE, ECUARUNARI, FEINE, FENOCIN με τις 5 εξουσίες του Κράτους.
Οι διαδηλωτές παραμένουν σε επαγρύπνηση στους δρόμους
 
Puede ser una imagen de 3 personas, personas sentadas y personas de pie
Προγονική τελετή πριν την έναρξη της συνάντησης