Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Κολομβία: Αιματηρή εξέγερση σε φυλακές με 49 νεκρούς

Πηγή: kosmodromio.gr
Σαράντα εννέα κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας ολονύκτιας εξέγερσης σε μια φυλακή στη νοτιοδυτική πόλη Τουλούα της Κολομβίας 

Σαράντα εννέα κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια μιας ολονύκτιας εξέγερσης σε μια φυλακή στη νοτιοδυτική πόλη Τουλούα της Κολομβίας, δήλωσε ο επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας φυλακών νωρίς την Τρίτη. 

Είναι ένα τραγικό και ολέθριο γεγονός», δήλωσε ο στρατηγός Τίτο Καστελάνος, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αναμορφωτηρίων και Φυλακών της Κολομβίας, στο τοπικό Caracol Radio, προσθέτοντας ότι η φυλακή είχε συνολικά 1.267 κρατούμενους.

Ακόμα δεν έχουν διαλευκανθεί οι αιτίες έκρηξης της εξέγερσης.

Ο πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Πορτογαλία, ανέφερε στο Twitter ότι το περιστατικό θα διερευνηθεί.

«Λυπούμαστε για τα γεγονότα στη φυλακή της Τουλούα. Είμαι σε επαφή με τον στρατηγό Τίτο Καστελάνος και έχω δώσει οδηγίες να προχωρήσουμε τις έρευνες που μας επιτρέπουν να ξεκαθαρίσουμε αυτή την τρομερή κατάσταση», δήλωσε ο Ντούκε.

Η βία στις φυλακές «υποχρεώνει την πλήρη επανεξέταση της πολιτικής των φυλακών προς έναν εξανθρωπισμό της φυλακής και της αξιοπρέπειας για τον κρατούμενο», δήλωσε ο εκλεγμένος πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του τον Αύγουστο, στο Twitter.

Η Κολομβία απελευθέρωσε ορισμένους κρατούμενους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού περίπου δώδεκα κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων το 2020 ενάντια στις συνθήκες συνωστισμού και την έλλειψη υπηρεσιών στη φυλακή.

Eκατοντάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε φυλακές και στο γειτονικό Ισημερινό τον περασμένο χρόνο, εξαιτίας της βίας που συνδέεται με τον ανταγωνισμό συμμοριών ναρκωτικών και την οποία η κυβέρνηση δεν έχει καταφέρει να καταπνίξει.