Δευτέρα 16 Μαΐου 2022

Ενότητα Iράν και Κούβας μπροστά στις κυρώσεις των ΗΠΑ

 Πηγη:prensa-latina.cu

Ξεκίνησε στις 15 Μαίου στην ιρανική πρωτεύουσα η 18η Διακυβερνητική Επιτροπή Οικονομικών Σχέσεων Ιράν-Κούβας ενόψει των μονομερών κυρώσεων που επιβλήθηκαν και στις δύο από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τις μονομερείς κυρώσεις κάθε είδους που εφαρμόζει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών κατά των λαών του Ιράν και της Κούβας, εξέφρασε κατά την έναρξη των εργασιών της διακυβερνητικής επιτροπής, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κούβας Ρικάρντο Καμπρίσας.

Από την πλευρά του Ιράν στη συνάντηση προίσταται ο Υπουργός Υγείας, Μπαχράμ Αινολάχι και συμμετέχουν και άλλοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της περσικής κυβέρνησης, με την οποία η Κούβα διατηρεί εξαιρετικές διπλωματικές σχέσεις από το 1979.

«Και οι δύο χώρες προχωρούν στην ανάπτυξη οικονομικών, εμπορικών, χρηματοοικονομικών και δεσμών συνεργασίας για να τις φέρουν στο εξαιρετικό επίπεδο των πολιτικών τους δεσμών», δήλωσε ο Εμίλιο Λοζάντα, ο οποίος είναι μέλος της κουβανικής αντιπροσωπείας.

Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter, ο Λοζάντα, γενικός διευθυντής διμερών υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών, δημοσίευσε και ένα στιγμιότυπο από την έναρξη της εκδήλωσης.

Στη συνάντηση που θα διαρκέσει μέχρι την Τρίτη 17 Μαΐου, η κουβανική αντιπροσωπεία συμμέτέχει επίσης με τον Υπουργό Ενέργειας και Ορυχείων, Λιβάν Αρρόντε και τον διαπιστευμένο πρέσβη της Κούβας στην ιρανική πρωτεύουσα Αλμπέρτο Γκονσάλες.

Την αντιπροσωπεία  συμπληρώνουν επίσης οι υφυπουργοί Εξωτερικού Εμπορίου και Ξένων Επενδύσεων και Βιομηχανίας Τροφίμων, Ντέμποραχ Ρ'ιβας και Ντιόργκις Ερνάντες.

Τις συζητήσεις διεκπεραιώνει μια εικοσάδα τεχνικών επιτροπών, σε διαφορετικούς τομείς, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η κυκλοφορία και οι μεταφορές, η ηλεκτρική και η ενέργεια, γενικότερα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τα τελωνεία, οι τράπεζες και τα οικονομικά, καθώς και η υγεία, που περιλαμβάνονται στην ατζέντα του διαλόγου.

Το Ιράν και η Κούβα σχεδιάζουν να υπογράψουν προσύμφωνα ανταλλαγής σε φαρμακευτικά προϊόντα, τη γεωργία, τα τελωνεία, τη βιομηχανία τροφίμων και την παραγωγή εμβολίων.

Η προηγούμενη συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί στην Αβάνα στις 15 και 16 Ιανουαρίου 2019 και επισφραγίστηκε με την υπογραφή μνημονίων επιστημονικής-τεχνικής συνεργασίας.