Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Η Κίνα απορρίπτει την πολιτική των ΗΠΑ για τη Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών

Πηγή| teleSUR (telesurtv.net)

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τις πολιτικές του Δόγματος Μονρόε.

Η Κίνα κατήγγειλε την Τρίτη τη μονομερή πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για τον αποκλεισμό της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας από την 9η Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών που θα διεξαχθεί στην πόλη του Λος Άντζελες της Καλιφόρνια τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Zhao Lijian, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής όλων των χωρών της περιοχής της Λατινικής Αμερικής και του σεβασμού της αυτοδιάθεσης των λαών. 

Με τη σειρά του, ο ασιάτης διπλωμάτης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «όχι μόνο έχουν ανάπτυξη και ευημερία χωρίς να ωφελούν τη Λατινική Αμερική, αλλά έχουν εκμεταλλευτεί και την υποήπειρο».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Zhao επεσήμανε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «έχει επιβάλει κυρώσεις άνευ διακρίσεως, εξάγωντας τον πληθωρισμό, προωθόντας πολιτικές παρεμβάσεις και ανατροπές, καθώς και δολοφονίες ηγετών, ακόμη και ένοπλες επιθέσεις».

Ομοίως, ο εκπρόσωπος του υπουργείου κάλεσε την κυβέρνηση των ΗΠΑ να εγκαταλείψει τις πρακτικές του Δόγματος Μονρόε, καθώς και την αρχαική αντίληψη της Λατινικής Αμερικής ως πίσω αυλή της.

Ταυτόχρονα, υποστήριξε τη θέση του Μεξικανού προέδρου Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στη σύνοδο, αλλά θα στείλει τον υπουργό Εξωτερικών Μαρσέλο Εμπραρντ σε περίπτωση που οι ΗΠΑ αποκλείσουν κάποια έθνη της αμερικανικής ηπείρου.

Στις 2 Μαΐου, ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μπρίαν Νιτσολς, ανακοίνωσε επίσημα τον αποκλεισμό της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας από την 9η Σύνοδο Κορυφής των Αμερικών, αγνοώντας την αρχή της αυτοδιάθεσης που καθιερώθηκε στον Χάρτη των Εθνών.