Σάββατο 18 Δεκεμβρίου 2021

100+ μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ ζητούν από τον Μπάιντεν αλλαγή πολιτικής για την Κούβα

 Πηγή: prensa-latina.cu

Ουάσιγκτον, 16 Δεκεμβρίου (
Prensa Latina)
- 114 βουλευτές των Δημοκρατικών έστειλαν σήμερα επιστολή στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ζητώντας αλλαγή πολιτικής έναντι της Κούβας και υιοθέτηση μιας άλλης πολιτικής που να δίνει προτεραιότητα στην ευημερία του κουβανικού λαού.

Στην επιστολή, που υποστηρίζεται από τους επικεφαλής 18 επιτροπών της Κάτω Βουλής, ζητούν από τον πρόεδρο να χαράξει τη δική του στρατηγική για το νησί και να εγκαταλείψει τη γραμμή του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (2017-2021), ο οποίος ενίσχυσε τον αποκλεισμό με 243 επιπλέον μέτρα που εξακολουθούν να ισχύουν.

Τα μέλη του νομοθετικού σώματος των ΗΠΑ επισημαίνουν ότι είναι απαραίτητη μια επείγουσα αλλαγή πολιτικής, λόγω της έλλειψης τροφίμων, ιατρικών προμηθειών και ειδών πρώτης ανάγκης στο έθνος των Αντιλλών εν μέσω της πανδημίας Covid-19.

Οι βουλευτές ζητούν επίσης από την κυβέρνηση να άρει όλους τους περιορισμούς στις τραπεζικές και οικονομικές συναλλαγές, καθώς και στα οικογενειακά και άλλα εμβάσματα, προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Κουβανών.

Παρότι οι διεθνείς κανονισμοί επιτρέπουν την παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, στην πράξη οι διαδικασίες αδειοδότησης, η επαλήθευση τελικής χρήσης, οι περιορισμοί στον τραπεζικό τομέα και ο φόβος να μην παραβιάσουν, εν αγνοία τους, τη νομοθεσία των ΗΠΑ προκαλούν σοβαρές επιπλοκές στην παράδοση βοήθειας στο νησί, αναφέρεται στο κείμενο.

Επισημαίνουν επίσης, τα εμπόδια που τίθενται στους βορειοαμερικάνους να ταξιδέψουν στο νησί, τα οποία αν δεν υπήρχαν, θα αύξανε τη ροή ανθρωπιστικών προμηθειών και η διανομή χρημάτων και αγαθών που αποστέλλονται απευθείας στα χέρια των Κουβανών.

Οι υπογράφοντες Δημοκρατικοί υπενθύμισαν ότι το 2015, η Κούβα αφαιρέθηκε από τη λίστα των χωρών που προωθούν την τρομοκρατία, , ωστόσο, η κυβέρνηση Τραμπ χωρίς να αιτιολογήσει την απόφασή της. επανάφερε την Κούβα σε αυτή η λίστα κατά τις τελευταίες ημέρες της θητείας του.

Ως εκ τούτου, συνιστούν στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να προβεί σε επανεξέταση αυτής της απόφασης, που θα επέτρεπε να αφαιρεθεί η Αβάνα από αυτόν τον μονομερή κατάλογο που εμποδίζει τόσο τις διμερείς σχέσεις όσο και την αγορά ή την παραλαβή αγαθών.

Επιπλέον, οι βουλευτές κατέστησαν σαφές ότι πέρα ​​από την εξάλειψη των κυρώσεων υποστηρίζουν μια πιο ολοκληρωμένη αλλαγή για να προχωρήσουμε προς την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κούβας.

Καλούν τον Μπάιντεν να επιτρέψει τη στελέχωση των αντίστοιχων πρεσβειών, κάτι που «δεν θα ήταν μόνο μια χειρονομία καλής πίστης», αλλά θα συνέβαλε επίσης σε μια ασφαλή και νόμιμη μετανάστευση των Κουβανών που ενδιαφέρονται να το πράξουν, οι οποίοι πλέον θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους για να φτάσουν στη χώρα του βορρά.

Σε αυτό το πνεύμα, θεωρούν απαραίτητη την επανέναρξη της συνεργασίας σε βασικούς τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η μετανάστευση, η αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, το περιβάλλον, η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, καθώς και η έναρξη διαλόγου για την αντιμετώπιση του Covid-19 και μελλοντικών πανδημιών.

Τέλος, οι πολιτικοί σημειώνουν ότι η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα και τα συμφέροντα των ΗΠΑ , επωφελούνται από καλύτερες σχέσεις και όχι από μονομερή απομόνωση, η οποία έχει αποδειχθεί «αποτυχημένη πολιτική».