Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2021

Νικαράγουα: επανεκλέγεται ο Ντάνιελ Ορτέγκα με ευρεία πλειοψηφία

Πηγή: Resumen Latinoamericano

Με καταμετρημένο το 49,25% των ψήφων   ο Πρόεδρος Ντάνιελ Ορτέγκα, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για επανεκλογή  , έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το 74,99%  των ψήφων στις εκλογές που η συμμετοχή ανήλθε στο  65,34%.

Η πρόεδρος του Ανώτατου Εκλογικού Συμβουλίου (CSE) της Νικαράγουα, Μπρέντα Ρότσα, ανακοίνωσε νωρίς τη Δευτέρα τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα των γενικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, τα οποία δίνουν ευρεία πλειοψηφία στον σημερινό πρόεδρο Ντάνιελ Ορτέγκα.

Σε συνέντευξη Τύπου, η αξιωματούχος ευχαρίστησε τον λαό της Νικαράγουας που, όπως είπε, «ήταν οι πρωταγωνιστές αυτής της ιστορικής γιορτής πολιτών στη χώρα μας». Στη συνέχεια αρουσίασε λεπτομερώς το πρώτο ανακοινωθέν που περιλάμβανε τις καταμετρημένες, μέχρι εκείνη τη στιγμή, ψήφους ανά περιφέρεια .

Με καταμετρημένο το 49,25% των ψήφων, ο Πρόεδρος Ντάνιελ Ορτέγκα, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα για επανεκλογή , έχει συγκεντρώσει μέχρι στιγμής το 74,99 τοις εκατό των ψήφων.


Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο υποψήφιος πρόεδρος του Συνταγματικού Φιλελεύθερου Κόμματος (PLC), Βάλτερ Εσπινόζα, με 14,40 τοις εκατό των ψήφων.

Η πρόεδρος του CSE επεσήμανε ότι υπήρξε συμμετοχή 65,34% των 4.478.334 Νικαραγουανών, άνω των 16 ετών, ψηφοφόρων. 

Η Ρότσα ανακοίνωσε ότι το δεύτερο επίσημο ανακοινωθέν των προσωρινών αποτελεσμάτων θα εκδοθεί σήμερα, το απόγευμα της Δευτέρας.

Εκτός από το την εκλογή νέου προέδρου για την περίοδο 2022-2027, οι εκλογείς της Νικαράγουα προσήλθαν στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν 92 βουλευτές της Εθνοσυνέλευση και 20 για το Κοινοβούλιο της Κεντρικής Αμερικής (Parlacen).