Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2021

Έκλεισε η προεκλογική περίοδος στη Χιλή

 Πηγή:  teleSUR (telesurtv.net)

Τις τελευταίες μέρες πραγματοποιούνται διαδικτυακές δραστηριότητες, συναυλίες, πανό στο δρόμο και ιδιωτικές δράσεις.

Λίγες μέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές στις 21 Νοεμβρίου, οι επτά υποψήφιοι για την προεδρική καρέκλα της La Moneda (προεδρικό μέγαρο της Χιλής) έκλεισαν την προεκλογική τους εκστρατεία με επισκέψεις σε περιφέρειες της χώρας. Οι υποψήφιοι πραγματοποίησαν τις τελευταίες εκδηλώσεις και ομιλίες, αφού από αυτήν την Πέμπτη, 18 Νοεμβρίου, λήγει η νόμιμη προθεσμία προεκλογικών δράσεων για την ψηφοφορία του πρώτου γύρου.

Ο υποψήφιος του "Apruebo Dignidad" (Εγκρίνω Αξιοπρέπεια), Gabril Boric, πραγματοποίησε διαδικτυακές δράσεις για την πρόληψη της εξάπλωσης του Covid-19. Η τελευταία του εκστρατεία ήταν στην πλατεία Armas στην Καζαμπλάνκα στις 6:00 μ.μ. , μαζί με τους Nano Stern και Mariel Mariel. Διοργάνωσε επίσης μια διαδικτυακή συναυλία στις 9:00 μ.μ. τοπική ώρα , στην οποία εμφανίστηκαν οι Inti Illimani, La Moral Distraída και διεθνείς μουσικοί όπως ο León Gieco και ο Víctor Heredia.



Από την πλευρά του, ο υποψήφιος του Frente Social Cristiano (Χριστιανικό Κοινωνικό Μέτωπο), José Antonio Kast , κάλεσε μια εκδήλωση στο Πάρκο Araucano στο Λας Κόντες, στις 6:00 μ.μ. τοπική ώρα. Για λόγους ασφαλείας, η συμμετοχή θα έχει δηλωθεί εκ των προτέρων.

Ομοίως, η υποψήφια του Nuevo Pacto Social (Νέο Κοινωνικό Σύμφωνο), Yasna Provoste έκλεισε την προεκλογική της εκστρατεία έξω από το Σαντιάγο της Χιλής, συγκεκριμένα στην Concepción στις 20:00 τοπική ώρα, όπου προγραμμάτισε μια παράσταση με ντόπιους καλλιτέχνες και πολιτικούς της περιοχής.
Ενώ ο κυβερνητικός υποψήφιος του Podemos Más (Μπορούμε Περισσότερα), Sebastián Sichel πραγματοποίησε δράσεις σε Santiago, Providencia, Las Condes και Ñuñoa. Σύμφωνα με τον Τύπο, ελήφθη υπόψη το θέμα της χωρητικότητας λόγω των υγειονομικών περιορισμών. Ο Sichel γέμισε την Πλατεία Italia με βροχή από κίτρινο χαρτί στα πλαίσια της εκστρατείας του ενώ εθελοντές και υποστηρικτές του κρατούσαν πανό στους δρόμους.

Ομοίως ο υποψήφιος της Unión Patriótica (Πατριωτική Ένωση), Eduardo Artés, πραγματοποίησε εκδήλωση στο Valparaíso. Η τελευταία του προεκλογική δράση ήταν την Πέμπτη στην Plaza de Armas στο Σαντιάγο της Χιλής στις 6:00 μ.μ. τοπική ώρα όπου κάλεσε σε μια «αντιφασιστική διαδήλωση» ως κλείσιμο της εκστρατείας του.


Με τη σειρά του, ο εκπρόσωπος του Partido Progresista (Προοδευτικό Κόμμα), Marco Enríquez-Ominami, κριτικάρισε τους περιορισμούς χωρητικότητας για δυσκολίες στη διοργάνωση μιας εκδήλωσης. Πραγματοποίησε μια εκδήλωση στην έδρα της προεκλογικής του εκστρατείας Προβιντένσια.

Ο υποψήφιος και πρώην βουλευτής, Enríquez Ominami, επέλεξε να κάνει μια περιοδεία στη γειτονιά Παρίσι - Λονδίνο του Παρισιού στις 7:00 μ.μ., ενώ πραγματοποίησε και άλλες δράσεις στην κοινότητα Puente Alto.

Επίσης, το μέλος του Partido de la Gente (Κόμμα του Λαού), Franco Parisi πραγματοποίησε το μεγαλύτερο κομμάτι της εκστρατείας του διαδικτυακά μέσω YouTube και  Instagram., καθώς δεν μπορούσε να ταξιδέψει στη χώρα επειδή βγήκε θετικός στον Covid-19. Ωστόσο, οι οπαδοί του οργάνωσαν αρκετές δράσεις, με την πιο ενδιαφέρουσα αυτή στο Chillán, μπροστά από την έδρα της τοπικής κυβέρνησης, στις 15:00 τοπική ώρα.