Δευτέρα 4 Οκτωβρίου 2021

Βολιβία: Κινητοποιήσεις για το ιθαγενικό σύμβολο "wiphala"

Λα Πας 1 Οκτωβρίου (Prensa Latina) - Η Βολιβία  βρίσκεται σε αναμονή για τις πορείες και συγκεντρώσεις που ανακοινώθηκαν σήμερα από κοινωνικές οργανώσεις, ως καταδίκη  της ενεργειών κατά  του ιθαγενικού συμβόλου "wiphala"απο πλευράς της τοπικής κυβέρνησης της περιφέρειας Σάντα Κρους. 

Ένα από τα καραβάνια διαμαρτυρίας θα ξεκινήσει από την πόλη  Καρακόγιο στης περιφέρειας  Ορούρο κα θα καταλήξει στην έδρα της τοπικής κυβέρνησης   της Λα Παζ και ένα άλλο  από την πρωτεύουσα της περιφέρειας  Κοτσαμπάμπα, δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος προς τον Σοσιαλισμό (MAS), Έβο Μοράλες.

Οι λαϊκές κινητοποιήσεις θα καταδικάσουν επίσης τη στάση του κυβερνήτη της Σάντα Κρουζ, Λουίς Φερνάντο Καμάτσο, ο οποίος κατέβασε τη σημαία wiphala στις 24 και στις 29 Σεπτεμβρίου παρεμπόδισε την ομιλία του νυν αντιπροέδρου Νταβίντ Τσοκουεχανάκα.

Οι κινητοποιήσεις υποστηρίζονται από τις (ιθαγενικές) κοινότητες της περιοχής των Άνδεων-Αμαζονίου, σύμφωνα με την απόφαση ενός διευρυμένου συμβουλίου που συνεκλήθη  επειγόντως από τις Έξι Ομοσπονδίες του Τροπικού της Κοτσαμπάμπα, με επικεφαλής τον Μοράλες.

Από την πλευρά της, η Εισαγγελία του Σάντα Κρουζ επιβεβαίωσε την ποινική καταγγελία εναντίον του Καμάτσο και των οπαδών του Ρομούλο Κάλβο, Αντάλντ Φάρελ και Χοσέ Κάρλος Φερνάντες, σύμφωνα με την επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του MAS στην Βουλή των Αντιπροσώπων, Εστεφανία Μοράλες.

Το κατηγορητήριο στοιχειοθετεί τα εγκλήματα του ρατσισμού, των διακρίσεων και της περιύβρισης των εθνικών συμβόλων, κατά τη διάρκεια της τελετής για τα  211 χρόνια  της "Κραυγής Ελευθερίας της Σάντα Κρους".

Ο Καμάτσο, ηγέτης της Κίνησης Πολιτών της Σάντα Κρουζ , είχε πρωταγωνιστήσει τον Νοέμβριο του 2019  στο πραξικόπημα κατά του Μοράλες και ήταν επίσης ο κύριος ηγέτης των διαδηλώσεων κατά  του τότε συνταγματικού προέδρου, μετά τις εκλογές της 20ης Οκτωβρίου.

Ο Βολιβιανός βουλευτής του  MAS, Χουάν Χοσέ  Χουάνκα,   επέκρινε αυτήν την Πέμπτη την πολιτική κάλυψη στις    προαναφερθείσες επιθετικές ενέργειες κατά του εθνικού συμβόλου wiphala.

Ο Χουάνκα,   αμφισβήτησε το νόημα των διακρίσεων, του ρατσισμού και του μίσους  που εκφράστηκε και στις δύο ενέργειες του δεξιού πολιτικού και κυβερνήτη της Σάντα Κρους    για την απομάκρυνση της wiphala από τον τόπο όπου κυμάτιζε.

Σύμφωνα με τον βουλευτή, οι αντίπαλοι της χώρας των Άνδεων αισθάνονται περιθωριοποιημένοι και  γι' αυτό προβαίνουν σε τέτοιου είδους ενέργειες "αλλά ήταν επίσης η αρχή για κάτι ανησυχητικό, καθώς ο Καμάτσο κάλεσε, να τελειώσουμε αυτό που ξεκινήσαμε ".

"Αυτή είναι μια ομολογία", είπε ο Χουάνκα,  "ενός δεύτερου πραξικοπήματος και αποκαλύπτει την πρόθεση   αποσταθεροποίησης, συνωμοσίας και πρόκλησης αντιπαράθεσης μεταξύ των Βολιβιανών, για να αναζωπυρωθούν  οι αποσχιστικές κινήσεις και ο διχασμός".

Σύμφωνα με τον βουλευτή, ο στόχος αυτών των εκδηλώσεων οργής   για το εθνικό σύμβολο είναι να προκαλέσουν σύγκρουση: "θέλουν επίσης να δημιουργήσουν στη διεύθυνση του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Μεταρρύθμισης,  τη δική τους αστυνομία", υπενθύμισε.

"Πρέπει να είμαστε πολύ  αποφασιστικοί σε αυτό, η συνείδηση ​​του βολιβιανού λαού θα επικρατεί πάντα. Είναι στο χέρι μας να προβληματιστούμε και να επιδιώξουμε τον διάλογο, επειδή ακριβώς εμείς  δεν είμαστε σαν αυτούς, δεν επιδιώκουμε τη βία", είπε.