Σάββατο 11 Σεπτεμβρίου 2021

Η Κούβα ανάμεσα στις χώρες με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολισμένων στον κόσμο

 Πηγή: Telesurtv.net

Η Κούβα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στη λίστα των χωρών με τους περισσότερους εμβολιασμένους κατά του κορονοϊού ανά 100.000 άτομα, έχοντας εμβολιάσει πάνω από το 50 τοις εκατό του πληθυσμού της με τουλάχιστον μία δόση από ένα από τα εμβόλια της κατά του ιού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας (Minsap) μέχρι τις 6 Σεπτεμβρίου, 5.955.330 άτομα έχουν λάβει τουλάχιστον μία δόση από τα εμβόλια Soberana 02, Soberana Plus και Abdala.

Με αυτά τα στοιχεία, η χώρα της Καραϊβικής ηγείται στα καθημερινά στατιστικά εμβολιασμού ανά 100 κατοίκους, τέσσερις φορές περισσότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, δήλωσε η Δρ Ιλεάνα Μοράλες, διευθύντρια Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας στο Minsap.

Η αξιωματούχος ανέφερε ότι η Κούβα θα μπορούσε να προσεγγίσει τις επόμενες ημέρες το 40% του πληθυσμού  με τρεις δόσεις, ενώ υπενθύμισε ότι η έναρξη αυτής της διαδικασίας στη χώρα ήταν στις 12 Μαΐου.

Τα δεδομένα για τους ηγέτες στον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού βρίσκονται στην ιστοσελίδα Our World in Data, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, το μεγαλύτερο μέρος των εμβολιασμών κατά του Covid-19 συγκεντρώνεται σε πλούσιες χώρες.

Από την πλευρά τους, οι χώρες με χαμηλά εισοδήματα έχουν μόνο 1,8% του πληθυσμού τους εμβολιασμένο με τουλάχιστον μία δόση, ενώ εκείνες με υψηλά εισοδήματα έχουν ήδη ανοσοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των πολιτών τους, ακόμη και εξετάζουν να τους κάνουν ένα ενισχυτική δόση, πρόσθεσε η Δρ Μοράλες.

Η αξιωματούχος του Minsap σχολίασε ότι μέχρι τον Νοέμβριο αναμένουν να φτάσουν το 90 ή 92 τοις εκατό του εμβολιασμένου πληθυσμού μεταξύ ενηλίκων και παιδικού πληθυσμού.

Όσον αφορά τον εμβολιασμό αγοριών και κοριτσιών, η Κούβα ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που άρχισε να εμβολιάζει τον παιδικό της πληθυσμό από δύο ετών και πάνω με το εμβόλιο Soberana 02.