Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Η Κούβα σε επιφυλακή απέναντι σε απόπειρες αποσταθεροποίησης

 Πηγή: Prensa-latina.cu

Η Κούβα ξύπνησε σήμερα σε επιφυλακή απέναντι στις απόπειρες αποσταθεροποίησης που πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη μέρα, οι οποίες προκάλεσαν την καταδίκη ευρέων τμημάτων των πολιτών σε ολόκληρη τη χώρα.

Την Κυριακή, πολλοί Κουβανοί βγήκαν στους δρόμους για να εκφράσουν την υποστήριξή τους στην Επανάσταση, ως απάντηση στις προκλήσεις που έγιναν σε διάφορα μέρη της εθνικής επικράτειας, υποκινούμενες μέσω κοινωνικών δικτύων.

Ο Πρόεδρος Μιγέλ Ντίας-Κανέλ, σε τηλεοπτική εμφάνιση, κατήγγειλε τη δράση εκείνων που ενθαρρύνουν αυτές τις πράξεις και τους χαρακτήρισε οπορτουνιστές και άτομα με διπλή ηθική, καθώς εκμεταλλεύονται τις δύσκολες συνθήκες του λαού λόγω της πανδημίας Covid-19 και της εντατικοποίησης του οικονομικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δεν θέλουν την ευημερία του λαού, κατήγγειλε ο πρόεδρος, και πρόσθεσε ότι η υποκίνηση αυτού του τύπου αναταραχής στις εξαιρετικές περιστάσεις της χώρας είναι διαστροφή.

Ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος ήταν μαζί με άλλους ηγέτες στο Σαν Αντόνιο ντε λος Μπάνιος, στην επαρχία της Αρτεμίσα (δυτικά), ένα από τα μέρη όπου πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις ατόμων με διάφορα αιτήματα, περπάτησε στους δρόμους της πόλης μαζί με κατοίκους.

Εκεί αναφέρθηκε στην εκστρατεία των μέσων μαζικής ενημέρωσης που οργανώθηκε από το εξωτερικό για να καλέσει σε διαδηλώσεις στο νησί και είπε ότι μερικοί μπερδεμένοι συμμετείχαν σε αυτές τις ενέργειες, ενώ άλλοι είχαν νόμιμες ανησυχίες και αμφιβολίες.

Ωστόσο, δήλωσε, υπήρχαν επίσης μισθοφόροι που πληρώθηκαν από υπηρεσίες των ΗΠΑ, έναντι των οποίων επιβεβαίωσε ότι οι δρόμοι της χώρας ανήκουν στους επαναστάτες.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κανένα πουλημένο αντεπαναστάτη, ο οποίος λαμβάνει χρήματα από τις ΗΠΑ, να προκαλέσει αποσταθεροποίηση στη χώρα, τόνισε ο Ντιάς-Κανέλ στην ομιλία του στην τοπική τηλεόραση και κάλεσε να βγει ο κόσμος για να υπερασπιστεί την Επανάσταση.

Καλλιτέχνες, εκπρόσωποι πολιτικών και μαζικών οργανώσεων, εργαζόμενοι και λαός γενικά, απάντησαν με λαϊκές συγκεντρώσεις σε διάφορους δημόσιους χώρους της χώρας, στις οποίες κατέβηκαν με σημαίες και συνθήματα υπέρ της Επανάστασης και της κυβέρνησης.

Ομοίως, διάφορα άτομα συμμετείχαν σε λαϊκό κάλεσμα για να τοποθετήσουν εθνικά εμβλήματα και πανό της 26ης Ιούλη σε μπαλκόνια και παράθυρα, ως δείγματα υποστήριξης στην κουβανική κοινωνική διαδικασία.