Τρίτη 27 Απριλίου 2021

Κολομβία: 24ωρη πανεθνική απεργία μεσυμμετοχή και των Εκπαιδευτικών

 Πηγή: telesurtv.net

Η Κολομβιανή Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Εκπαίδευση (Fecode) ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα συμμετάσχει στην 24ωρη πανεθνική απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα και τα κοινωνικά κινήματα για την Τετάρτη 28 Απριλίου, απαιτώντας την απόσυρση της φορολογικής μεταρρύθμισης που προωθεί την κυβέρνηση του Προέδρου Ιβάν Ντούκε.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση της Ομοσπονδίας ( FECODE) αναφέρει ότι εκείνη την ημέρα οι εκπαιδευτικοί θα αναστείλουν όλους τους τύπους παιδαγωγικής δραστηριότητας, φυσικής και ψηφιακής και θα συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις , τις πορείες και αυτοκινητοπορείες που έχουν προγραμματιστεί.

Την απεργία προκήρυξαν, η Ενωτική Ένωση Εργαζομένων (CUT), η Γενική Συνομοσπονδίας Εργασίας (CGT) και η Συνομοσπονδίας Εργαζομένων της Κολομβίας (CTC).


Oι διοργανωτές τονίζουν την ανάγκη πειθαρχημένης συμμετοχής και στην αυστηρή τήρηση των   υγειονομικών   πρωτοκόλλων, δεδομένης της  περίπλοκης  επιδημιολογικής κατάστασης στην Κολομβία  λόγω του Covid-19.

Το βασικό αίτημα της απεργίας είναι η απόσυρση του νομοσχέδιου  φορολογικής μεταρρύθμισης που κατατέθηκε στο Κογκρέσο. Σύμφωνα με τα συνδικάτα, το νομοσχέδιο παραβιάζει τα δικαιώματα των Κολομβιανών και ευνοεί τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή.



 Από την πλευρά τους οι εκπαιδευτικοί θέτουν στην απεργία την απόρριψη της λεγόμενης εναλλακτικής πολιτικής που προωθεί Υπουργείο Παιδείας, η οποία  επιδιώκει την  σταδιακή επιστροφή στη διδασκαλία στις αίθουσες, αλλά χωρίς να δημιουργεί τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την προστασία τους από την πανδημία.



Μπροστά  σε αυτό το σενάριο, οι εκπαιδευτικοί θα απαιτήσουν στις 28 Απριλίου "εγγυήσεις, προϋποθέσεις και πόρους για τη συνέχεια του σχολικού έτους στο σπίτι", καθώς και ότι τα σχολικά ιδρύματα πρέπει να προσαρμοστούν "για μια εκπαίδευση σε αξιοπρεπείς συνθήκες, με μέτρα  υγειονομικής ασφάλειας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της FEDOCE, θα απαιτήσουν επίσης «τον εμβολιασμό των δασκάλων και των μαθητών της χώρας άνω των 10 ετών, πριν από την επιστροφή στις αίθουσες».

Η  Γενική Εισαγγελία της χώρας  και το Υπουργείο Υγείας κάλεσαν τους διοργανωτές των διαδηλώσεων της 28ης Απριλίου κατά της φορολογικής μεταρρύθμισης, να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής των κινητοποιήσεων, λόγω του μεγάλου αριθμού μολύνσεων και θανάτων  από πανδημία.