Πηγή: Prensa-latina.cu
Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του έθνους της Καραϊβικής, Μιγέλ Ντίας-Κανέλ, ο οποίος κατά την ενεργοποίηση του Άρθρου 3 της νομοθεσίας, τον Μάιο του 2019, κατήγγειλε στο λογαριασμό του στο Twitter ότι η βορειοαμερικανική νομοθεσία επιτίθεται στην κυριαρχία τρίτων χωρών και επιδιώκει να καταστρέψει την κουβανική επανάσταση.
Η εξωεδαφικότητα στην εφαρμογή του είναι ένα από τα ζητήματα που τον καθιστούν παραβίαση πολλών καταστατικών του διεθνούς δικαίου σχετικά με τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις.
Αρκετά έθνη και διεθνείς οντότητες έχουν εκδώσει καταδικαστικές δηλώσεις σχετικά με αυτό, μεταξύ των οποίων είναι το Κίνημα των Αδεσμεύτων Χωρών, η Κοινότητα των Κρατών της Καραϊβικής και μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μία από τις διατάξεις που προκαλούν τη μεγαλύτερη απόρριψη είναι το Άρθρο 3 του νόμου, καθώς επιτρέπει την υποβολή αγωγών στα δικαστήρια των ΗΠΑ εναντίον προσώπων ή οντοτήτων που πραγματοποιούν συναλλαγές με περιουσίες των ΗΠΑ που εθνικοποιήθηκαν από την Κούβα μετά τον Ιανουάριο του 1959.
Αρκετές εταιρείες όπως η Meliá Hotels International S.A., η MSC Cruise S.A. και η Norwegian Cruise Line ενεπλάκησαν σε αγωγές που αργότερα απορρίφθηκαν. Αν και σύμφωνα με το Οικονομικό και Εμπορικό Συμβούλιο Ηνωμένων Πολιτειών-Κούβας, οι επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν περισσότερο κατά το πρώτο έτος εφαρμογής ήταν από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αυτό το γεγονός, καθώς επίσης ότι ο αριθμός των αγωγών που κατατέθηκαν ήταν πολύ χαμηλότερος από το αναμενόμενο, οδήγησε ανθρώπους όπως ο John Bellinger, νομικός σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών επί θητείας Τζορτζ Μπους (2001-2009), να χαρακτηρίσουν την ενεργοποίηση του Άρθρου 3 ως αποτυχία.
Όμως πέρα από το ποσοτικό, το αποτρεπτικό και εκφοβιστικό αποτέλεσμα της πολιτικής της Ουάσινγκτον είχε αρνητικό απολογισμό για τη χώρα των Αντιλλών, όπως αντικατοπτρίζεται στην έκθεση προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τον αντίκτυπο του αποκλεισμού μεταξύ Μαρτίου 2019 και Απριλίου 2020.
Εμπορικές δρασηριότητες, δράσεις συνεργασίας και σχέδια ξένων επενδύσεων σε διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης ακυρώθηκαν, και επίσης υπήρξαν επιπτώσεις στα τραπεζικά-χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τα οποία αρνούνται να συνεργαστούν με κουβανικές οντότητες υπό το φόβο επιβολής κυρώσεων.
Ένα τέταρτο του αιώνα αργότερα, ο νόμος Helms-Burton συνεχίζει να ασκεί πίεση στην οικονομία του νησιού, αλλά η εφαρμογή του, δήλωσε ο Ντιάς-Κανέλ, «δεν θα σταματήσει την πορεία των Κουβανών».