Δευτέρα 15 Μαρτίου 2021

Bολιβία: Προφυλακίστηκε η πραξικοπηματίας «πρόεδρος» Τζανίν Ανιές

Πηγή: telesurtv.net 

Δικαστική έρευνα για τρομοκρατία, προδοσία και συνωμοσία, διεξάγεται κατά της Ανιές και των συνεργατών της που ηγήθηκαν του πραξικοπήματος στη Βολιβία το 2019. 
Η Βολιβιάνα δικαστής, Ρεγκίνα Σάντα Κρους, επέβαλε τεσσάρων μηνών προληπτικής κράτησης στην πρώην de facto πρόεδρο της χώρας, Τζανίν Ανιές, καθώς και στους de facto πρώην υπουργούς Βίβαρο Κοίμπα και Ροντρίγο Γκουζμάν. 

Παρόλο που η Εισαγγελία της χώρας είχε ζητήσει την επιβολή έξι μηνών προφυλάκισης για την διεξαγωγή της έρευνας, η δικαστής Σάντα Κρους, θεώρησε αυτό τον χρόνο προληπτικής κράτησης ως υπερβολικό.

Η Ανιές και οι συνεργάτες του που ηγήθηκαν του πραξικοπήματος το 2019 εναντίον του τότε βολιβιανού προέδρου, Έβο Μοράλες, ερευνώνται για τρομοκρατία, προδοσία και συνωμοσία.


Το μέτρο (της προφυλάκισης) ελήφθη επειδή η δικαστής Σάντα Κρους θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η Ανιές να διαφύγει από τη Βολιβιανή δικαιοσύνη λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τη στιγμή της σύλληψής του, προσπάθησε να φύγει κρυμμένη σε ένα κουτί.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης που διήρκεσε περισσότερες από 10 ώρες, τόσο η Ανιές, όσο και οι πρώην υπουργοί του Κοίμπα και Γκουζμάν παρέμειναν σε ένα γραφείο της «Ειδικής Μονάδας Καταπολέμησης του Εγκλήματος».

Το περασμένο Σάββατο, ο Υπουργός της Κυβέρνησης, Κάρλος ντελ Καστίγιο, επιβεβαίωσε την κράτηση της πρώην de facto προέδρου, δηλώνοντας: "Ενημερώνω τον λαό της Βολιβίας ότι η κυρία Τζανίν Ανιές έχει ήδη συλληφθεί και βρίσκεται επί του παρόντος στα χέρια της αστυνομίας.