Τρίτη 2 Μαρτίου 2021

Καραβάνια αλληλεγγύης για την Κούβα και κατά του αποκλεισμού από διάφορες πόλεις των ΗΠΑ και του Καναδά

 Πηγή: granma.cu

Το καραβάνι Puentes de Amor (Γέφυρες Αγάπης) ξεκίνησε σήμερα (28/2) από το Μαϊάμι για να απαιτήσει το τέλος του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού των Ηνωμένων Πολιτειών κατά της Κούβας.

Από τον λογαριασμό της στο Twitter, η Lianys Torres Rivera, επικεφαλής της κουβανικής αποστολής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ότι Κουβανοί κάτοικοι, πολίτες των ΗΠΑ, Καναδοί και από άλλα έθνη θα παρελάσουν επίσης στο Σιάτλ, τη Νέα Υόρκη, την Ουάσιγκτον, το Λος Άντζελες, τη Μινεάπολη, την Οττάβα και το Μόντρεαλ.


"Από το Μόντρεαλ του Καναδά, οι Κουβανοί ετοιμάζονται για να συνεχίσουν αυτές τις μέρες καραβανιών για την Κούβα και οι οικογένειές μας και ενάντια στον αποκλεισμό που για περισσότερα από 60 χρόνια προκαλεί ασφυξία στη χώρα μας και περιορίζει τις δυνατότητές της για ανάπτυξη", θα μπορούσε να διαβαστεί στον λογαριασμό σε αυτό το κοινωνικό δίκτυο του ιστότοπου Nación y Emigración (Έθνος και Μετανάστευση).

"Για να τιμήσουν και να υποστηρίξουν, επίσης, τους κουβανούς γιατρούς που αντιμετωπίζουν την πανδημία εντός και εκτός του νησιού", πρόσθεσαν σε ένα άλλο tweet.

Κουβανοί που κατοικούν στην Οτάβα-Γκατινό και μέλη ομάδων αλληλεγγύης με τη χώρα μας προστέθηκαν στο καραβάνι, σύμφωνα με την πρεσβεία μας στον Καναδά.

Τα μηνύματα κοινοποιήθηκαν στο Twitter της κουβανικής Προεδρίας και του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και σε άλλους λογαριασμούς όπου πολλαπλασιάστηκαν οι εκδηλώσεις υποστήριξης για την Κούβα και κατά του αποκλεισμού.

Μόνο μεταξύ Απριλίου 2019 και Μαρτίου 2020, ο αποκλεισμός προκάλεσε απώλειες στην Κούβα άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, εκ των οποίων περισσότερα από 160 εκατομμύρια αντιστοιχούν στον τομέα της υγείας. Οι συσσωρευμένες απώλειες σε αυτόν τον τομέα σε έξι δεκαετίες εφαρμογής αυτής της πολιτικής ξεπερνούν ήδη τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο γενοκτονικός χαρακτήρας αυτής της πολιτικής έχει αποδειχθεί και πάλι σε αυτούς τους καιρούς πανδημίας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο για να στερήσουν τον κουβανικό λαό από  μηχανικούς αναπνευστήρες, μάσκες, διαγνωστικά κιτ, προστατευτικά γυαλιά, αντιδραστήρια και άλλες προμήθειες για τη διαχείριση αυτής της ασθένειας, οι οποίες κάνουν τη διαφορά μεταξύ της ζωής και του θανάτου των ασθενών και του προσωπικού υγείας που τους περιθάλπει.